Хистероскопия

Дефиниция

Хистероскопията е ендоскопски /еndo-вътре, scopia-гледам/ метод за оглед на маточната кухина и канала на маточната шийка с помощта на оптичен уред, наречен хистероскоп /hystero-матка, scopia-гледам/. Хистероскопа обикновенно е твърд с диаметър 3 до 8 мм., но може да е и флексибилен. През специални канали влиза и излиза физиологичен разтвор, който се нагнетява от помпа за да се разтвори маточната кухина. Има и канали за вкарване на тънки инструменти за биопсия и хирургични манипулации. Хистероскопа е свързан с HD камера и всичко се наблюдава на монитор. По време на процедурата може да се вземе биопсия /малко парченце от тъканта за хистологично изследване/ и да се извържват ендоскопски операции.

Индикации

Необичайно кръвотечение или секреция от матката, проблеми със забременяването и износване на плода, полипи, хиперплазия на ендометриума /разрастване на маточната лигавица/, сраствания, някои миоми, септуми, отстраняване на вътрематочни спирали и др.

Техника

Хистероскопията обикновено отнема около 20-30 минути. Когато е диагностична и не е планирано никакво манипулиране, може да бъде направена под местна упойка, с инжекция, поставена в шийката на матката.

В други случаи, ако е необходимо осъществяването на манипулации, хистероскопията се извършва под обща анастезия, обикновено краткотрайна венозна анезтезия. Това означава, че пациентката е под пълна упойка по време на процедурата и не усеща никаква болка. В този случай се изисква: да се проведе предоперативна консултация с анестезиоог, да са направят предоперативни кръвни изследватия и да не се приема храна и течности поне 6 часа преди анестезията, преди това трябва да се изключат възпалителни заболявания на вагината и маточната шийка. След поставянето на упойката хистероскопът се въвежда през шийката в кухината на матката. Специалната камера, която е прикрепена към телескопа, позволява на лекаря да види ясно изображение на екрана. След приключване на огледа и манипулациите, хистероскопът се изважда лесно и бързо. Хистероскопията най-често изисква само няколкочасов престой в клиниката.

Какво да очаквам след това?

Когато упойката престане да действа е възможно да чувствате лека до умерена коремна болка и да имате нужда от обезболяващи лекарства. Повечето жени са в състояние да си отидат у дома няколко часа след анестезията, но не бива да шофират същия ден. Желателно е пациентката да има придружител, който да я придружи до вкъщи и да остане под наблюдение следващите 24 часа. Ако манипулацията изисква по-дълъг престой, ще останете в клиниката за наблюдение от нашия екип. Най-често пациентките се чувстват добре и могат да извършват обичайните си дейности още в деня след процедурата, други имат нужда от два или три дни възстановяване след това. Носете си личната амбулаторна карта, ако имате нужда от болничен лист.

След манипулацията има леко до умерено генитално кървене от няколко часа до няколко дни. Често първият менструален цикъл след процедурата е по-тежък или по-продължителен от обикновено и се очаква след около 1 мес. За да се избегне рискът на инфекция, тампони не бива да се използват  и да не се влиза в море, басейн, джакузи, вана поне в първия месец след хистероскопията. В зависимост от извършваните манипулации лекарят ще Ви посъветва да избягвате сексуалните контакти от една до три седмици. След 7-10 дни се провежда контролен преглед, обсъжда се хистологията и се дават по-нататъшни напътствия.

Рискове и странични ефекти

Хистероскопията е рутинна и обикновено безопасна процедура. За повечето жени ползите относно уточняването на диагнозата или бързо и ефективно третиране са много по-големи, отколкото каквито и да е неудобства. Преди да вземете решение и да дадете своето съгласие за извършване на хистероскопия, трябва да бъдете уведомени за възможните странични ефекти от процедурата и риска от усложнения. Страничните ефекти обикновено леки и само временни. При хистероскопия страничните ефекти могат да бъдат: слаба до умерена болка в корема, подобна на менструална;вагинално кървене, продължаващо няколко дни, в изключителни случаи кръвотечението може да продължи до месец;

Усложнения

Усложненията основно са: кървене по време на процедурата или след нея, инфекция и реакция на непоносимост към упойката. Повечето жени нямат никакви проблеми след хистероскопията. Различни симптоми могат да покажат развитие на инфекция или друго усложнение и при наличието на някой от тях е необходимо незабавно да се свържете с болницата или с Вашия лекар:

  • болка, продължаваща повече от 48 часа;
  • силна, остра болка;
  • подуване на корема;
  • повишаване на температурата над 38 градуса;
  • тъмно вагинално течение с неприятна миризма.

Други усложнения са по-малко вероятни.Възможно е да се нарани или перфорира матката по време на процедурата. Това може да доведе до кръвотечение и инфекция, които изискват третиране с лекарства или операция.  Рискът от усложнение зависи от вида на извършваните процедури, сложността на случая и от други фактори като общото здраве на пациентката.

Готови сме да обсъдим с Вас какви рискове съществуват конкретно във Вашия случай и да отговорим на всичките Ви въпроси.

Leave a reply