Врастнал нокът при децата

Какво наричаме врастнал нокът?

Това е състояние, при което страните или ръбовете на нокътя врастват в околните меки тъкани. Около 20% от посещенията при личен лекар, свързани с оплаквания в зоната на ходилото и пръстите, се дължат именно на него. В почти всички случаи се засяга палеца на ходилото, по-често от външната му страна, но е възможно врастването да е от двете страни.

Според последните проучвания, най-често от врастнал нокът страдат децата над 11-годишна възраст, по-често момчетата.. Тъй като при малките палавници нокътят и кожата са по-меки и съответно по-подаливи на лечение, при тях операции по правило не се налагат. Спазването на  правилния режим по-долу води до излекуване.

Как да избегнем врастването?

Профилактиката на врастналия нокът включва носенето на удобни обувки, поддържане на ходилото сухо, спазване на адекватна хигиена и правилно изрязване на ноктит

Правилно и неправилно изрязване на ноктите на краката – ноктите на краката се режат прави, над нивото на кожата, без да се заоблят в ъглите.

Децата, при които веднъж е диагностициран/лекуван врастнал нокът, често развиват същите оплаквания и на друг/и пръст/и. В последните години се наблюдава нарастване на броя на случаите, като е много вероятно това да се дължи на носенето на некачествени обувки.

Причини

Много са факторите, които имат роля към развитие на заболяването, като в болшинството случаи се комбинират две и повече предпоставки:

 •  хронична травма: практикуването на спортове, при които има рязко спиране (тенис, футбол);
 •  остра травма: най-често удар с тъп предмет;
 •  носенето на неудобни обувки;
 •  неправилно рязане: ноктите на краката се режат прави, над нивото на кожата;
 •  лоша хигиена на краката: мръсните и влажни ходила са рискови;

Симптоми

Вследствие на тези предпоставки, в основата на нокътя се образува „зъбче“. То избутва меките тъкани. Получава се джоб. В него се задържат влага, бактерии и започва цикълът на възпаление с характерните оплаквания от страна на детето:

 • болка;
 •  зачервяване;
 • дискомфорт;
 •  оток;
 •  нагнояване(секреция);
 • кървене;

Какви са вариантите за лечение на врастналия нокът?

Консервативно (неоперативно):

Баните със смрадлика 2-3 пъти дневно, използването на антибактериален препарат/антибиотичен крем, поддържането на ходилото чисто, носенето на удобни обувки и обезболяващите (симптоматично – против болката) отстраняват причините, обуславящи врастването на нокътя и дават възможност на „зъбчето“ да прорастне над нивото на кожата. В немалък процент, състоянието прогресира.

Хирургично(оперативно):

При оперативното лечение пръста се обезболява, като в неговата основа – от двете му страни – се поставя упойка. Същността на процедурата се изразява в отстраняване на страната на нокътя в дълбочина, заедно с делящия се (герминативен) слой клетки в неговата основа, от който той нараства. При по-тежки случаи, понякога се налага изрязване и на част от съседните кожа и меки тъкани или отстраняване на нокътя като цяло.

Важно е да се отбележи, че хирургичното лечение е безболезнено. Единственият момент на дискомфорт по време на манипулацията е свързан с поставянето на упойката. След като действието й премине, при част от пациентите е възможна появата на леко изразени оплаквания. Те се повлияват напълно от обезболяващи медикаменти. Успеваемостта на оперативното лечение по описаните горе методики надхвърля 90%.

Leave a reply