Развитие на детето от раджането до една година

ПЪРВА СЕДМИЦА

Проучванията и наблюденията над новородени показват, че дори няколко седмици преди раждането си плодът има усещане за  светлина, звуци и промени в температурата и може да смуче палеца си. Независимо от факта, че след раждането бебето все още е с неокончателно оформена нервна система, всички основни органи функционират. Въпреки това е много беззащитно и ще мине много време докато стане самостоятелен човек. Родители, които за пръв път виждат новородено очакват да видят оформено същество, което изглежда като  пет-шест месечно  бебе. Вместо това получават подпухнало и странно оцветено малко създание. Новороденото може да ви изглежда смешно, с подпухнали очи, набръчкано, с безформена глава, но въпреки това то е красиво! Това е Вашето бебе. Възможно е да има пухкава тъмна коса или мъх по тялото /т. н. lanugo/, които ще изчезнат до няколко седмици. Също така по кожата може да има бяло мазно вещество /vernix/, което улеснява преминаването през родовия канал и се измива при първото къпане непосредствено след раждането, а остатъка се абсорбира от кожата през първите 24 часа от живота му. Преди разочарованието да ви погълне, си спомнете, че новороденото изглежда така само временно и ако си представите средата, от която идва ще осъзнаете, че видът му далеч не е зле.

След раждането си вашето бебе ще тежи средно 3,500 кг., но е възможно теглото му да е малко повече или по-малко. Ръстът на новороденото бебе е средно 50 см.  Дишането и ударите на сърцето му са равни на удвоения брой на същите при възрастен човек. При бебетата тези параметри са в строго индивидуална зависимост от степента на възбудимост и активност. Вероятно една от най-интригуващите особености на новороденото е особената форма и непропорционално голямата му глава. Главата на бебето е една четвърт от големината на цялото тяло и със сигурност по време на раждането е прекалено голяма, за да се побере в родовия канал на майката. Природата е разрешила този проблем, като дава възможност на главата на бебето временно да се деформира.  Именно този процес често довежда до това, че главата на токущо роденото бебе прилича на леко заострен в задната си част пъпеш. Естествено, главата връща нормалната си форма за около два дни след раждането. Понякога след раждане по естествен път се образува подутина на темето на бебето /т. н. caput succedaneum/ – пова е оток, който се получава от родовата травма на главата и стонтанно изчезва до края на първия мес. Понякога може да се появи и на други части от главата в зависимост от предлежащата част при раждане. Всички бебета имат мека част или фонтанела, на върха на главата си, където костите все още не са се срастнали. Лекото докосване до тази мека част не трябва да ви плаши, тъй като тя е покрита с плътна мембрана, която предпазва мозъка.

Кожата на новороденото обикновено е отпусната и набръчкана, а през първите няколко дни може да започне да се напуква и бели, особено по гънките на ръцете и краката. През тези първи дни цветът на новороденото може да варира от виолетовосин до ярко розов и сивкаворозов. Бебетата с афро-американски, средиземноморски и азиатски произход обикновено не проявяват естествената си пигментация за часове и дори дни. Много от тях се раждат със светла кожа, която потъмнява в последствие. Ако вашето новородено е със синкав или цианиден цвят на кожата това може да е предизвикано от старанията му да изхвърли остатъците от слуз от дихателните си пътища. По-голямата част се изхвърля през носа и устата веднага щом се покаже главичката му, но остава много за изхвърляне, тъй като целият дихателен апарат е бил пълнен с течност до момента на раждането. Веднага след раждането педиатъра подпомага очистването на секрета от дихателните пътища чрез аспирация със специален катетър.

Жълтеницата е нормално състояние при новородените и се проявява при повече от 25% от здравите новородени. Тя е предизвикана от жълт пигмент, наречен bilirubin, който е в кръвта и се проявява в кожата, мускулните мембрани и бялото на очите.  Тези части на тялото пожълтяват. Две от основните причини за жълтеницата при новородените са незрялостта на бебешкия черен дроб /позната като физиологична жълтеница/ и несъвместимост на  кръвните групи /хемолитична жълтеница/. Физиологичната жълтеница се проявява, когато кожата на новороденото и бялата склерата /бялото на очите/ започнат да пожълтяват към третия ден от живота му. Това е безобидно състояние и не изисква никакво лечение. Физиологичната жълтеница избледнява към осмия – десетия ден. Хемолитичната жълтеница е по-сериозна форма на жълтеница и е предизвикана от несъвместимост на кръвните групи на майката и плода. Ако новороденото развие хемолитична жълтеница, стандартният метод за справяне е поставянето на бебето под светлината на специални флуоресцентни лампи за един-два дни, докато черния дроб стане в състояние да овладее натоварването от bilirubin.

Ако са приложени капки сребърен нитрат, очите могат да бъдат подути; това се прави веднага след раждането (някои болници използват еритромицин). Останалата част на лицето е възможно да има подути участъци, ако по време на ражднето е прилаган форцепс. Синините от форцепса могат да не се проявят до два-три дни, тъй като кръвта при новороденото циркулира по-бавно.

Въпреки вашата увереност, че току-що сте дали живот на най- чудесното бебе на света, винаги ще се намери някой, който ще изтъкне някой и друг ”недостатък”. Възможни са подмятания относно увеличаване на млечните жлези на новороденото /което всъщност е резултат от преминалите през плацентата полови хормони на майката – състояние, което ще изчезне след няколко дни/ или пък  момченцето да има ерекция, докато е будно или спи /най-вероятно това състяние се предизвикана от пълен пикочен мехур и е абсолютно нормално/.

Както във всичко останало, новородените се различават и по стила си на плач. Някои издават продължителен писък, други са склонни да изразяват жалбите си  малко по-тихо, но по-често. Тук няма правило. Внезапния старт и внезапното спиране на плача са типично явление. Основен източник на дискомфорт при новородените е нерегулираната температура. Това се отнася особено за първите дни, когато плачът по погрешка се приема за израз на глад. Нормално кърмата на майката не се появява преди четвъртия или петия ден, но кърменото бебе получава коластра /рядка жълтеникава течност, съдържаща протеин и антитела/, която предпазва от инфекции. Природата е подсигурила начини новороденото да се справя с глада. Повечето новородени разполагат с достатъчен запас от хранителни вещества и течности за временно препитание.

Бебетата на изкуствено хранене през първите два-три дни от живота си може да имат незаинтересованост към храненето. Често опитите да бъдат нахранени срещат уста, пълна със слуз. Инстинктът за сучене се проявява моментално, но често за новороденото се оказва невъзможно да преглъща и това определено става  причина за загриженост при младата майка, а не би трябвало да бъде, просто бебето още не е готово да яде. Бебетата не трябва да се насилват да приемат мляко. Изчакайте и пробвайте след малко.

Моделите за сън при новородените са обект на задълбочени изследвания. Настоящите проучвания показват, че има периоди на будуване и периоди на сън и че новороденото е будно за много по-дълго време, отколкото се е предполагало преди. През 24 часовия интервал периодите минават през: дълбок сън, лек сън, сънливост, пълно будуване. При някои бебета различните периоди за ясно изразени, но при други те могат да са толкова неопределени, че е трудно да се каже кога бебето спи и кога е будно. Когато бебето е будно, плачът му не означава автоматично, че е гладно. Още неизградената нервна система започва да свиква с новата околна среда и то реагира с плач на всякакъв дискомфорт. Новороденото е много чувствително на топлина и студ и може да има нужда от завиване или от отвиване. Без съмнение вие ще разберете от поведението му, дали е доволно.

Странните движения на новороденото или липсата им понякога често предизвиква загриженост. Резките стряскания могат да ви озадачат. Те  се появяват горе-долу на две-три минути, предимно по време на лекия сън.  Често срещан тип движение е т.н. Моро рефлекс. При него ръцете се размахват, но бързо се прибират обратно до гръдния кош. Това са спонтанни движения, типични за първите два месеца, като някои от тях стават част от поведението на бебето и докато е будно. През първите няколко дни след раждането обаче, поради нестабилната нервна система понякога се създава порочен кръг: плачът може да предизвика стряскане, а след това стряскането да доведе до плач. В такъв случай детето трябва да се гушне и притисне с прибрани съце към тялото на майката /респ. бащата/, да усети топлината и да чува сърдечните пулсации и познатия глас, което го успокоява.Обикновено новороденото спи в класическата ембрионална поза – ръчичките леко сгънати и прибрани плътно до гръдния кош, коленцата сгънати и повдигнати до корема. Бебешкият сън може да бъде съпроводен от странни действия. Нослето потрепва, устата променя формата си по различен начин, главата се върти. Ритането и размахването на ръце могат да са пълни с ентусиазъм или изобщо да липсват. Първите няколко мес. е необходимо да се придържа главата на бебето, когато се вдига на ръце, защото то все още не може да я държи изправена.

Дори едно новородено прави инстинктивни опити да се защити. Ако лицето му е покрито с парче дреха или одеало, то ще маха с ръце и ще мести главата си напред, назад и настрани за да го махне. Движенията му, макар и примитивни са достатъчни да не допуснат случайно задушаване.

Смученето на пръст или цяло юмруче е обичайно явление и можете да е инициирано от милване на устата или ръката му.

Рефлексът да реагира на допир /новороденото обръща главичка при леко погалване на бузата към страната докосването/ и сукателния рефлекс са необходими за оцеляването на новороденото, без тях би му било трудно да се научи да се храни. Обонянието на новороденото е достатъчно развито, така че то може да разпознае майка си като източник на храна по миризмата и.

Новороденото вижда добре в разстояние 20 до 40 см., което обяснява ранния интерес към лицето на майката. Но когато се отдалечи, очите могат да добият учуден вид и да изглежда, все едно, че е кривогледо. Не се тревожете. Когато очните мускули се развият, двете очи ще се стабилизират и погледа ще остане фокусиран върху определен предмет. Новороденото различава светлина и тъмнина и реагира на черно и бяло, но вероятно не е в състояние да вижда цветно преди четвъртия или петия си месец.

Към края на бременността обикновено е редно да ангажирате педиатър да се грижи за бебето. Помощта на педиатъра е безценна, тя помага на вас и бебето ви да имате добър старт в живота. Той ще ви съветва относно храненето и основните грижи и ще отговори на всички ваши евентуални въпроси и ще премахне излишните страхове. А е сигурно, че те ще са много. Лекарят също така ще направи имунизационната схема, както и всички необходими прегледи. Имунизациите са важни за вашето бебе и не трябва да бъдат пренебрегвани.

Новороденото от самото раждане, докото стане 10-12 кг., трябва да бъде транспортирано в специална седалка за бебета, която да е обърната с гръб към движението, обезпечена с предпазен колан и на задната седалка. След това се преминава на седалки за деца и тогава те са обърнати с лице към пътя, но винаги на задната седалка. Въздушнита възглавници могат да бъдат много опасни за бебето.

Докато се концентрирате върху храненето и къпането, нарастването на тегло, новите умения, снимките и др. не забравяйте най-важното, от което вашето бебе има нужда: вие самата. То се нуждае от вашата топлина и гушкане. То се нуждае да бъде близко до звуците и трептенията на тялото, познати му отпреди раждането. Когато го прегръщате, тананикайте му или му говорите, ще забележите, че то ви отговаря по свой начин. Вероятно то вече ви показва как точно предпочита да бъде държано по време на хранене и гушкане.

Акценти през първата седмица:

Физически

 • Цялото тяло реагира на внезапни промени.
 • Движенията на раменете, ръцете и краката се контролират предимно от рефлекси.
 • Спането и будното състояние са непрекъснат процес.
 • Главата клюма напред или назад винаги, щом бебето е изтеглено в седяща позиция.
 • Преглъщането е контролирано от рефлекс.
 • Спането заема 80% от денoнoщието.
 • Червата се задействат често и спорадично.
 • Нуждае се от седем или осем хранения дневно.

Социални

 • Показва възбуда и стрес.
 • Реагира позитивно на звука на нeжен човешки глас.
 • Привлечено е от лице или глас и се опитва да се фокусира върху него.

Сензорно/ Моторни

 • Примигва на силна светлина.
 • Фокусира на 20 до 40 см. разстояние.
 • Склонно е пасивно да върти очите си.
 • Реагира на посоката на звука.
 • През повечето време рефлекторно стиска здраво юмруци.
 • Разграничава силата на звука и оказва предпочитание на по-високите тонове.

Интелектуални

 • Взимането на ръце или гушкането му действат успокояващо.
 •  Спира да суче, за да се загледа в нещо.
 • Реагира на нещо, което би трябвало да го обезпокои, като заспива.

При всички бебета  важните промени настъпват по различно време. Написаното по-горе е само насочваща информация.

ПЪРВИ МЕСЕЦ

Най-важната ви задача е да се концентрирате върху първото тримесечие от живота на бебето в новата за него среда. Вероятно или ще имате прекалено много помощници или недостиг от помощ, но трябва да се опитате да осигурите присъствието на един човек (или едната двойка баба и дядо), които да ви помага. Не е желателно често да се смянат хората които се грижат за бебето.

Неизбежно новото бебе в семейството налага промени. Когато една жена става майка за първи път, тя се трябва да запомни прекалено много неща. Бащата може да се чувства донякъде отхвърлен, ненужен и дори безполезен. Бабите могат да се опитат да се налагат  и така да предизвикат у околните чувство на неприязън. По-големите деца ще изпитват смесени чувства на любопитство, ревност и гордост. Самото бебе прави опити да привикне към новия си свят, а трябва и да свикне със звуците и обичайните неща в дома.

През тези първи дни сведете визитите до минимум. Опитвайте се да избягвате излишните съвети, каквито със сигурност ще получите в изобилие. Докато вие сте изпълнена със страхове, загриженост и въпроси, не позволявайте на никого да ви накара да се подчинявате. Питайте своя лекар или друг човек, на когото имате доверие. Но помнете, няма стандартно бебе. Всяко едно ще покаже собствени модели на хранене, спане и плач.

По време на следващите три седмици външният вид на вашето бебе ще започне да се променя. Понеже дванадесетте финни мускула на очната ябълка ще започнат да се контролират все по-добре, погледът ще стане по-фиксиран, но в същото време погледът може все още да се кръстосва или понякога да изглежда вторачен. Активността се увеличава, като става по-ритмична и по-интензивна. Оформят се настроения. Могат дори да започнат да се проявяват отличителните черти на бъдещата личност: едно бебе може да е подвижно или  шумно, а друго – спокойно и тихо.

Към средата на месеца повечето бебета ще привикнат към по-стриктно разписание на храненията, но не разчитайте на това. Някъде към края на месеца бебето ще е готово да пропуска среднощното хранене, обаче то навярно няма да спи непробудно повече от шест часа. Постепенната промяна в периода между храненията може да доведе до премахване на нощното хранене. Експертите са почти напълно единодушни, че бебето е най-добре да бъде хранено, когато е гладно.

Докато вашето бебе стане готово да се откаже от онази първа среднощна храна, то може да се събужда по няколко пъти нощем. Периодите сън ще варират от дълбок до лек сън, а докато е будно, вашето бебе може да се движи, да лежи тихо или да плаче. Много малко бебета будуват по 12 часа от 24.

 Според учените, току-що родените бебета са предпазени от претоварване на нервната система от т. нар. „бариера на стимула”. Неочакваната „бомбардировка” от гледки, звуци и миризми е повече, отколкото то може да възприеме накуп. По тази причина то първо се фокусира върху няколко не толкова ключови стимули и просто напълно игнорира онова, което не е в състояние да възприеме. По тази причина е напълно ненужно да се пази пълна тишина, докато бебето спи. Ако цари пълна тишина, то просто ще привикне към нея.

Дори ако бебето върти глава, следвайки движещ се обект, това не значи, че го прави съзнателно. Щом обектът излезе извън полезрението му, той изчезва от съзнанието на бебето. То се задоволява да гледа нещо неподвижно за дълъг пеиод от време. Предметите /играчките/, в които се заглежда, могат да са черно-бели, защото бебето не вижда цветно все още, но трябва да са поставени достатъчно близо, за да може лесно да се фокусира върху тях. Разстоянието може да варира според размера на предметите.

Бебето обича да гледа човешки лица и най-вече лицето на майка си, тъй като то му е най-познато. Бебето стремително ще изучи цялото лице, като първоначално ще се фокусира само върху една-две от чертите му. Обикновено си избира някоя част от  лицето, например ухо, брадичка, нос, понякога предпочитат очите.

Макар че по-голямата част от бебешкото поведение е ръководено от инстинкт, не е много рано да започнете нежно и бавно да прибавяте подходящи форми на стимулиране. Ще го направите най-вече по време на хранене: вкус, допир, мирис, визия, жестове и глас. Бебето няма да ви даде отговор, но несъмнено се наслаждава, когато ви слуша да му говорите или пеете. Отбележете, че за него има интересни неща, по които се заглежда от креватчето си. Тъй като по-често главата на бебето е обърната настрани, ярко оцветени играчки, закачени отстрани на леглото е по-вероятно да привлекат вниманието му от онези, които са закачени над него.

Не прекалявайте със стимулите за бебето. Не е нито необходимо, нито желателно да го забавлявате през цялото време на будуването му. Но помнете, че то вече се учи и не би могло да се обучава успешно без „ храна” за сетивата му.

Още от раждането ъгълчетата на устата на бебето се извиват случайно нагоре, сякаш то е се усмихва. Най-често това става, когато бебето е сънливо или спи и обикновено е придружено от бързо движение на очите. Мускулите все още не са под пълен контрол. Но някъде след третата седмица ще сте свидетели на истинска усмивка с широко отворени очи.

Младите родители се тревожат за безброй неща. Тук ще разгледаме най-често срещаните, но първо ще споменем нещо, за което трябва да внимавате: Ако имате каквито и да било съмнения за нещо, обадете се на лекаря. Не се притеснявайте, че въпросите ви могат да звучат глупаво, бъдете сигурни, че лекарят е слушал същите въпроси много пъти.

Преди да напуснете родилния дом, сестрата или лекарят сигурно са ви казали как да се грижите за остатъка от пъпната връв. Пъпната връв нормално пада в началото на втората седмица, но рядко се случва и да не падне преди края на третата седмица. Вероятно сте инструктирани, че не трябва да къпете бебето във ваничка преди падането на пъпната връв. Малко вазелин предпазва от залепване на памперса за пъпчето или обрязаното място, ако това е проблем.

Може да има подуване на гърдите и при бебета от двата пола, съпроводено от поява рядка, подобна на млако течност. При момиченцата може да се получи следа от кръв от вагината. И двете състояние ще изчезнат, щом останалите майчини хормони бъдат напълно елиминирани от тялото на бебето. Не трябва да се притеснявате.

Може да забележите различни малки драскотини по лицето или тялото на вашето бебе. Това означава, че е време да изрежете ноктите на ръчичките му. Най-добре го направете докато спи, с ножичка за нокти с тъпи връхчета. Изрежете ги право и внимавайте да не е много дълбоко.

Малките ярко розови или червени петна по челото, клепачите на бебето и зад вратлето му рядко не изчезват.  Могат да се появят при раждането или между първата и четвъртата седмици. Те са причинени от тънки капилярни възли точно под повърхността на прозрачната бебешка кожа и обикновено стават по-видими, когато бебето плаче. Те отново избледняват, когато бебето е спокойно. Обикновено изчезват към третата или четвъртата годинка.

Голямата фонтанела или „мека част”, позволява на бързо развиващия се мозък на бебето да се разшири, колкото е необходимо и осигурява „ възглавница” за предпазване от удари по главата. Без тази протекция една травма на главата може лесно да прерастне в мозъчно сътресение, както става при възрастните. Мястото ще се затвори след около 18 месеца, когато периодът на бърз растеж на мозъка е вече приключил. Няма опасност да докосвате или миете тази мека част на главата на бебето, точно както го правите с останалата част на главата му.

Изпражненията на бебето са непрекъснат източник на безпокойство за младите родители, тъй като цветът и консистенцията им изглеждат доста необичайно. През първата или първите две седмици от живота изпражненията представляват лепкаво зеленикаво-черно вещество, познато като meconiun. С разтежа изпражненията ще станат по-светли на цвят и не толкова лепкави, тъй като червата започват да работят. В следващите месеци, когато прибавите твърди храни към менюто на бебето, изпражненията ще започнат да приличат на тези на възрастните.  

Цветът на изпражненията ще бъде различен при всяко дете и отчасти зависи от това дали е хранено с майчино мляко или е на изкуствено хранене. При храненото с майчино мляко ще е от светло жълто до оранжево-жълто, докато при бебетата на изкуствено хранене ще бъде кафеникаво или бежово. Изпражненията на всички бебета могат отчасти да имат зелен цвят (защото жлъчката все още не е променила цвета си) или да съдържат извара (поради неусвоено мляко). Консистенцията варира от относително твърда до мека и дори втечнена като рохки бъркани чйца. Бързо ще разберете кое е нормалното при вашето бебе.

Всички бебета от време на време леко повръщат, но някои, най-вече по-активните, повръщат големи количества почти след всяко хранене. Това е по-скоро неудобство, отколкото причина за безпокойство. Докато бебето ви наддава на тегло редовно вие ще сте наясно, че то приема достатъчно храна при всяко хранене. Ако го подържите за половин час в полуседнало положение след всяко хранене, това би могло да помогне. Окуражавайте бебето да суче по-бавно като използвате биберон с по-малка дупка на бутилката за хранене, ако използвате такава. Желателно е бебето да се оригне след хранене, като това става най-лесно като го гушнето с коремче на вашето рамо и го потупате леко по гърба.

Плачът на бебето е неибежен. Докато речта стане добре развита, животът на бебето изглежда като съставен от необяснима на пръв поглед суетня. Някъде през втората половина на този месец повечето бебета ще покажат редовни пристъпи на раздразнителност и плач, предимно вечер или когато наближава часът за вечеря, когато напрежението достига връхната си точка. Плачещото бебе трябва да бъде успокоено, колкото може по-бързо и да не се оставя само в креватчето му за дълги периоди от време. От друга страна, ако вашето бебе токущо се е нахранило и гушкането не го е успокоило дълго време, няма нужда да се чувствате виновни и го върнете обратно в леглото му. Първо опитайте да го накарате да се оригне отново, защото ревящото бебе поглъща въздух, който задълбочава проблема му.

Освен ако не сте категорично против, биберонът-залъгалка е чудесно успокояващо средство. В най-ранна възраст биберонът е по-приятен за смучене, отколкото палецът, който трудно намира път към бебешката уста. Повечето бебета искат да сучат по-дълго, отколкото е продължителността на едно нормално хранене и това е класическа форма за релаксация за бебето. Има бебета, които не си сучат пръстчето и не харесват бибирон и това също е нормално.

Колкото повече продължава контактуването с вашето бебе, толкова повече звуци и мимики ще научавате и двамата. Вие и бебето заедно се учите как да си „превеждате” движенията, жестовете, мимиките и звуците на другия. Започвате да градите ранен диалог.

Акценти през първия месец:

Физически

 • Движенията на рамената, краката и ръцете са все още по рефлекс.
 • Размахва ръце и крака като игра.
 • Стряска се спонтанно (рефлекс на Моро)
 • Обикновено държи ръцете си на юмрук или леко разтворени.
 • Наполовина се обръща от гръб на страна.
 • Може да задържи главата си изправена, когато е изтеглено да седне.

Сензорно/ Моторни

 • Вторачва се в даден обект, но все още не посяга към него.
 • Координира местенето на очите си към светлина или обект.
 • Когато пръстчетата са любопитно отворени, сграбчва дрънкалка или нещо друго, но бързо го изпуска.
 • Търси зърна на гърди (дори ако не е кърмено).

Интелектуални

 • Напомня за себе си.
 • Има спокоен вид през повечето периоди на будуване.
 • Помни обекти, които се появяват отново.
 • Плаче за помощ.
 • Пази тишина, когато е на ръце или вижда лица.

Социални

 • Осъществява контакт с очи.
 • Очите се фокусират върху лицето на майката в отговор на нейната усмивка, ако тя не е надалеч.
 • Нагласява се към тялото на човека, който го прегръща, може да се вкопчи в него.
 • Реагира на човешки глас.

Всички бебета се развиват индивидуално. Изброените акценти са само упътващи.

ВТОРИ МЕСЕЦ

През втория месец вашето бебе все по-добре ще се приспособява към обкръжаващата го среда. Вие също ще започнете да се приспособявате към новия член на семейството и да разбирате неговия темперамент. Към осмата или деветата седмица ще констатирате, че най-главните промени, откакто бебето се е родило, вече са настъпили. Навиците на хранене и сън вече са добре отработени, но все пак запазете графика си гъвкав за още ден или два. Бебето ще прекарва все повече време будно и активно. Ще се проявят различия в стила: едно бебе ще се храни лениво, а друго ще атакува гърдата или бутилката с мляко бързо и настървено. Някое ще продължи да прекарва времето, когато е будно, лежейки в креватчето си, друго ще иска да е извън него, когато нещо се случва. По-важно за всички нови родители обаче е, че почти всички бебета вече могат да показват удоволствие, докато досега са били способни да показват само дискомфорта си.

Към края на първия месец бебето трябва да тежи около 5,2 кг и да е дълго около 60 см.

Тъй като нервната система на вашето бебе продължава да се усъвършенства, всички движения на бебето прогресивно започват да стават по-малко резки.

То започва да губи рефлексите си на новородено и все повече контролира тялото си. Още няма добра координация и изглежда, като че ли по-често рита и размахва ръце безцелно. Не е така: това е бебешки начин да развива мускулите си, подготвяйки се за нови постижения.

Главата на бебето все още се клати, но мускулите на врата са под контрол. Към края на втория месец вашето бебе вероятно ще може да държи главата си изправена, докато лежи по коремче. Това не е малко постижение, защото все още главата е по-голямата част от тялото му и е много тежка. Активното бебе най-често ще прави опити да пълзи по корем и някои бебета могат да се преместят на късо разстояние в леглото.

Много бебета, но не всички, започват да се наслаждават на къпането. Можете да си купите мушамена престилка – или просто да имате готовност да смените дрехите си след бебешката баня. Неговото весело ритане, пръскане, плискане и пляскане във водата на ваничката сигурно ще предизвикат у вас смесени емоции, а това е само началото!

С началото на новата двигателна активност трябва да внимавате бебето ви да не падне. Естествено, падането ще се случи, когато най-малко очаквате, така че не подценявайте възможностите на вашето бебе. Проявата на внезапен рефлекс може да му даде възможност за секунда да падне от масата за преобличане, докато не го виждате. Или пък, ако бебешкото столче е поставено на маса или друга мебел и наблизо има нещо, което бебето може да сграбчи, то може да го използва, за да се преобърне. Ако бебето ви падне, не се чувствайте престъпник. Това се случва на всички бебета поне веднъж. Незабавно се обадете на вашия педиатър. Бебетата са добре предпазени от подобни премеждия и всичко ще се размине без последствия, щом премине уплахата. Все пак при травма на главата винаги съществува опасност от възможни усложнения, особено от вътречерепен кръвоизлив. Вашият лекар ще каже, какво да наблюдавате през следващите 24 часа.

Точно щом започнете да се плашите, че се превръщате в зомби, вашето бебе вероятно ще започне да спи през нощтта. То може да спи по 7 часа до петата седмица, но не преди теглото му да стане 5 кг. и да преодолее своите ранни храносмилателни проблеми. Към края на месеца сигурно ще спи и по-дълго от 7 часа. То още изисква хранене в 10 или 11 вечерта, но пропускането на това хранене е предстоящо през следващия месец.

При някои бебета се наблюдава тенденцията да разменят деня и нощта, като спят дълго през деня. Най-добре събудете бебето след 4 -5 часа сън през деня. Постепенно то ще промени навиците си за спане. Кроткото бебе все още не може да се измори достатъчно, за да спи продължително, но пък кроткото бебе е по- тихо, когато е будно. Бебето ще покаже и допълнителни предпочитания към позата за сън. Прекаленото спане на една страна дори може да доведе до това, че от тази страна главата му да стане плоска. Това не е важно, но все пак е атрактивно. Ако забележите, че главата на бебето ви се деформира, ще предпочетете да се консултирате с вашия педиатър. Обикновено завъртането на леглото ( така, че бебето да може да гледа с обратната си страна наоколо и закачването на ярки обекти на задната страна на леглото ще стимулират интереса му да опита друга поза за главата си.

През последния месец бебето ви, което вече се храни от бутилка, вече различава млякото от водата със захар; сега то може да покаже интензивно одобрение или неодобрение на онова, което пие. Ако се е хранело от гърдата на майката, то може да покаже предпочитания към едната гърда, като дори откаже да суче, ако предпочитанията му са пренебрегнати. През втория месец се показва координация на аудио- визуалните сетива и то започва да търси интересен звук; то започва силно да смуче при вида на гърда или бутилка.

Очите на бебето ви сега лесно могат да следят местещ се обект, отначало настрани, а после от горе надолу и, малко по-късно, кръгообразен мотив. То започва да може да сменя фокуса и вероятно може да вижда на 6-12 инча от очите си. Може да покаже предпочитания към каквото харесва да гледа. Ако има избор, то ще предпочете ярки цветове пред неутралните тонове ( дори при положение, че още не вижда цветно). Предпочита движещи се обекти пред статични, и триизмерни пред двуизмерни. Сега бебето слуша по-активно и по-различни типове звуци, включително тези, които издава самото то. То започва да отговаря с глас по свой начин на онова, което чува.

Смученето е все още напълно задоволяваща бебето дейност и то вече може с по-голяма увереност да пъхне ръчичка в устата си. Инстинктът за сучене е силна необходимост, дори прекалено  прекалено силна за някои бебета и дори не е възможно да си помислите за намеса в това за месеци напред. През годините много зачестиха споровете относно предимствата и недостатъците на палеца и биберона. Едната школа е на мнение, че палецът е „ естествен” способ: а биберонът- залъгалка изглежда като запушалка, която някой пъха в устата на бебето, за да го накара да млъкне. Привържениците на биберона- залъгалка твърдят, че той има предимството да бъде напълно премахнат след определена възраст и не пречи на растежа на горните зъби, за разлика от палеца. Освен това при прекалено смучене палеца се деформира.

Пъхането в устата вече е постоянно и то не само на собствените ръце, но и на всичко, което е в състояние да докопа с ръчички и да придвижи до устата си. Пъхането в устата е част от начините да научи кое е част от тялото му и кое не е. Например, с ръка в устата си то усеща двустранно и с уста, и с ръчичка; с биберона, разбира се, то усеща само с устата си.

Очевидно, новите възможности на бебето създават интерес към други сензорни стимулации. Безопасните играчки за кърмачета са наслада за бебето. То научава, че околната среда ще му отговори, ако се къпе заедно с играчките си, те ще танцуват или ще издават забавни звуци.

Сензорните стимулации са важни, но те не могат да заместят напълно човешкото общуване. Дори и добре екипираното креватче не е мястото, където бебето трябва да прекарва цялото време, когато е будно. То има нужда да разучи останалата част от дома си и като социално същество, понякога просто се нуждае от компания. Използвайте бебешкото столче за да местите бебето из дома със себе си или го носете на гърдите или гърба си в бебешкото кенгуро.

Както вече сте забелязали, бащата представлява друг вид стимулиране. Играенето заедно е като голяма награда и за двамата и помага да се изгради здрава връзка между баща и дете. Понякога майката трябва да настоява бащата да взима участие, защото  той може да се чувства неспособен „да работи” с толкова малко бебе.

Също така, бебето е чувствително към приятните звуци на човешкия глас. Споменахме в предишната глава, че бебето ще спре да суче, за да слуша нов звук. Сега вече то бързо се връща към заниманието си и не обръща повече внимание на звука, освен ако е на човешки глас..

Бебето може да покаже признаци на раздразнение, когато с него дойде да стои гледачка , но все още няма поводи за притеснение. Тудностите идват от факта, че сравнително непознат човек е малко вероятно да предложи същия набор от звуци и реакции, каквито получава от мама и татко. Щом бебето започне да възприема различията, притесненията изчезват.

Някъде в началото на втория месец, по лицето и шията на бебето се появява червен обрив като дантела, който ще продължи четири до шест седмици. Това по всяка вероятност е свързано с окончателното изчезване на майчините хормони. Много по-вероятно е обаче това да означава, че на тази възраст започват да функционират мастните и потните жлези на бебето. Няма нужда да третирате обрива: щом жлезите се развият напълно, обривът ще изчезне от само себе си.

През шестата седмица може да се появят корички по скалпа на бебето. Обикновено люспите се появяват по фонтанелата, вероятно защото родителите не измиват тази част на главата основно. ( Измиването няма да нарани; мястото е предпазено с жилаво, наподобяващо платно покритие). Коричките нямат нищо общо с миенето, те просто са нещо, което се случва на някои бебета. То не боли и не сърби. Вашият лекар ще ви препоръча средство, което ги премахва.

Съществуват още някои области, които не би трябвало да предизвикват безпокойство, но често го правят.

Синините от форцепса наподобяват бучки съединителна тъкан под кожата. С времето те ще изчезнат. Краката на вашето бебе могат все още да са огънати вследствие на позата, заемана в матката. Без изключения, щом вашето бебе получава адекватна храна, краката му ще се изправят щом започне да стои на тях.

Някои родители се оплакват, че очите на бебето им са с различна големина, което е друг пример за неравномерно развитие на мускулите. По-малкото око в крайна сметка ще „ догони” другото. Сухата кожа също понякога е проблем, в частност през зимата, когато се използва отопление. Няколко къпания и подходяща козметика за бебета ще помогнат.

Акценти през втория месец

Интелектуални

 • Показва вълнение в очакване на обекти.
 • Ясно разграничава гласове, хора, вкусове и размери на обекти.
 • Изучава движенията на собствените си ръце.
 • Координира сетивата си, търси звуци, мляска при вида на гърдата.

Социални

 • Може да се самоуспокоява със смучене.
 • Реагира възбудено на появата на човек.
 • Притихва, когато бъде прегърнато или при вида на лице или глас на познат човек.
 • Ако някой се занимава с него, стои будно по-дълго време.
 • Разглежда хората внимателно и директно.
 • Визуално предпочита човек пред вещ.
 • Започва да се наслаждава на къпането.

Физически

 • Рефлексите изчезват, защото действията са станали по-обмислени.
 • Може да държи главата си пъд ъгъл 45% за няколко секунди.
 • Когато бебето седи, главата му остава изправена, но все още е колеблива.
 • Задържа неща за няколко секунди и по-дълго.
 • Мускулният тонус се подобрява.

Сензорно/ Моторни

 • Заглежда се не концентрирано в околната среда. Координира движението на очите в кръг, когато гледа светлина или обект.
 • Визуално отбелязва с външния ъгъл на очите си всичко от средата нагоре.
 •  Звуците, които издава, са може би в отговор на вътрешни стимули, а не на външни дразнители.
 • Плавно движи ръце и крака.
 • Може да удря обекти.

Всички бебета се развиват строго индивидуално . Изброените акценти са само маркиращи.

ТРЕТИ МЕСЕЦ  / 9 – 12 седмици /

Един ден ще влезете в стаята на бебето и ще бъдете поздравени от усмивка, която сякаш се излъчва от цялото му тяло.

През този период вашето бебе показва различни нужди и предпочитания. Комбинацията от обстановката и наследения темперамент изгражда неговата персоналност. То е по-малко вътрешно насочено и вече не е командвано единствено от неотложните си физически нужди. То се учи как да се наслаждава на останалите аспекти от това да бъде човек. Усмивката е израз на избор, а мръщенето на отказ. То се интересува от човешкото лице и по-специално от участъка между върха на носа и линията на косата.

Главата на бебето ви е много по-малко колеблива и с помощ то може да се задържа в полуседнала поза. Когато лежи по корем, то може малко да повдигне гръдния си кош. Когато го поставите да стои, краката му са подвити, но главата му за кратко остава изправена и то може да опита да рита с крака.

Бебето може да вдигне ръце настрани и след това да плесне с тях. То синхронизира гледането, лапането и смученето и се старае да опита всичко, което може да хване с ръце.  Много родители ненужно се безпокоят от всички „ мръсни” неща, които бебето успява да сложи в устата си. Много важно е да не го оставите да хване нещо наистина мръсно или нещо, което съдържа малки частици, с които може да се задави, но иначе няма нужда да се тревожите особено. Никой не живее в стерилна обстановка. Тялото на бебето трябва да свикне с микроорганизмите, които го обкръжават.

Това подсказва, че преди бебето да е станало прекалено активно, вие трябва да пригодите спрямо бебето къщата или апартамента си, ако вече не сте го направили.

Както в почти всеки друг аспект от отглеждането на бебето, и тук съществуват две крайни мнения. Едното е, че нищо не трябва да се премества и така бебето може да се научи кое може и кое не може да се пипа. Според другото всичко, което може да бъде достигнато, трябва да се премести така, че бебето никога да не чува думата „ Не!”.

Изглежда очевидно, че средното положение е най-добро. Няма нужда семейството да живее в неудобства през следващата година. Най-вероатно вие ще искате за известно време  да направите някои от най-ценните си вещи по-недосегаеми. Използвайте само нечупливи или заменяеми съдове на масичката си за кафе и по краищата на масите. Обезопасете осри ръбове, самозатварящи се  врати, нагревателни уреди и т. н. Вашето бебе трябва да разбере  значението на думата „не”  рано или късно, но докато то се учи, то може бъде сред  артикули, които са заменими и безопасни.

Към края на този месец вашето бебе трябва да спи по десет часа на нощ, въпреки че понякога може да будува за кратко. То може да нервничи, вероятно да плаче по малко или само да издава звуци и да смуче пръстите си. Тези полу-сигнализиращи периоди се случват през цялото време за спане. На възрастните се случват същите неща, но те са свикнали да не се будят напълно. Постепенно бебето ви също се учи да спре да се буди, освен ако не проверявате, дали то е добре. Това само го убеждава, че то не може да заспи отново, освен ако майка му или баща му са там, за да го предразположат. Без вас то ще намери свои собствени начини да потъне отново в сън.

Не е необичайно за бебе на тази възраст да си плаче, за да заспи. Като го прави, то смъква напрежението и се предразполага да премине от будно състояние към сън.

Ако вашето бебе се затруднява да заспи, когато го сложите в леглото, това може да значи, че то не е било напълно активно през останалото време. За да не се случва това, не го оставяйте дълго да лежи в леглото си, то трябва да асоциира леглото си със сън. От друга страна, то може да не заспива, защото е прекалено възбудено, особено ако това се е случило точно преди лягане или ако е било будно прекалено дълго време.

По кое време се буди бебето сутрин, зависи от това, кога е било последното му хранене предишната вечер, но това не е задължително.; Някои бебета изглежда имат вътрешна аларма, която ги буди в 6 сутринта (или по-рано) в зависимост от това, кога са били нахранени или сложени в леглото.

Активното бебе се нуждае от известна доза внимание и само защото е активно, то има всички изгледи да го получи. Но може би пасивното бебе всъщност се нуждае от повече внимание и стимулиране. Ако вашето бебе е от онези бебета, които нямат нищо против да лежат в креватчетата си по време на часовете за будуване и по-специално, ако то не откликва активно, когато го будите, не предполагайте, че то предпочита да стои само. В крайна сметка, няма значение дали бебето ви е активно, тихо или някъде по средата, контактувайте с него, но все пак не прекалявайте.

Разумното мислене е най-добрият съветник за това, кога да играем с бебето. Това не означава, че трябва да следите дневния режим и да му налагате, че е време за игра, когато то смята, че не е. Понякога то ще се събуди много гладно. Друг път вие може да искате да сведете времето за игра до минимум, за да заспи то след обияд и да ви остане време да правите нещо друго. Разбира се, бебето не винаги е съгласно с вашите предпочитания. То ще заспи в най-неподходящото време, когато вие сте планирали да играе и ще е будно, когато вие искате да заспи. Затова трябва да спазвате така наречения ритуал на заспиването – тоест гушкане на кукла, одялце, биберон, подходяща песничка или говор, гушкане и леко люлеене и други стереотипи, които то да асоциира с заспиването. Подсилващият рефлекс на шията, който е пазил главата на бебето обърната на страна през повечето време, почти напълно е изчезнал. Към края на месеца вашето бебе ще може да върти главата си в двете посоки наляво и надясно. То може да се обърне по посока на звук, с по-голяма увереност да следи с очи местещ се човек.

Сензорната стимулация във всичките и варианти става все по-важна за вашето бебе, това е начинът то да разучи света си. Когато е будно, през повечето време то вече не иска само да е прегърнато. То иска да му говорите, да играете с него, да му показвате нови неща. Сигурно е, че ще протестира срещу това да е оставяно само задълго.

Вашето бебе харесва да държи или поне да пипа почти всичко, което му подавате, и обикновено предпочита новите пред познатите неща. То не само иска да види очертание или цвят, то иска да ги почувства. Радва се на различните при допир неща и иска да ги опознае: и твърдата дрънкалка, и рошавото куче, и кадифения плат, и металния звънец, и неравната възглавница на дивана. То учи, че съществуват различни видове твърдост и различна степен на студ. То учи, че някои неща променят формата си, че те не връщат старата си форма, щом ги остави, а други се връщат към предишния си вид. За дълги периоди от време то ще експериментира, дали гумената играчка винаги връща формата си след стискане. Повтаряйки, то изучава базовите принципи на законите на физиката.

Цветът става важен от гледна точка на вашето бебе. То може да прави разлика между ярките багри и да продължи да ги предпочита. Играчки в червено, синьо и зелено и дрехи с разнообразни нюанси и интересен дизайн му осигуряват множество неща за разучаване. Шарените чаршафи в креватчето му също привличат вниманието му.

Сега бебето ви издава повече звуци. Звуците на гласове или музика не само го успокояват, но и го карат да отговори. То гука в отговор. Когато го чуете да „ тананика” , можете да бъдете сигурна, че ви дава знак, че е в дбро настроение. То също показва фокуси:  прави балончета със слюнка.

През часовете, в които не спи, бебето ви се фокусира върху ръцете си, то прекарва много време, вглеждайки се в движенията на собствените си ръце и пръсти. То се изненадва, когато те се появяват отново, след като са изчезнали от полезрението му, защото се още понякога се затруднява да ги държи в обсега на зрението си. Дори ако очите му ги изгубят, устата му може да ги открие или обратно. То използва ръцете си да удря играчките или други близки обекти с интерес и започва да ги сграбчва напосоки, все още без особена причина. Всичко, което е достижимо, трябва да бъде пипнато, бутнато, манипулирано. Ако изпусне нещо, приема, че то е изчезнало мистериозно и не го търси нито с очи, нито с ръце.

Досега вашето бебе държеше ръцете си здраво стиснати. През този месец това се променя и ръцете стават  леко стиснати, понякога дори напълно разтворени. Сега бебето има по-интересна гледка от юмрука, за да изучи ръцете си: четири пръста и палец. Движенията на всеки пръст поотделно и внимателното вглеждане в тях заема голяма част от времето на бебето ви през този месец.

Всеки ден вие можете да видите неговия интерес към откриване на нови неща. Може би от време на време мислите, защо изглежда, сякаш то предпочита едни играчки пред други, които вие намирате за по-интересни.

Макар, че бебето удължава собствените си игри, то продължава да харесва комуникациите с други хора. То се научава да комуникира по различни начини. Когато е в ръцете ви и вие двамата се гледате в очите, то може да премести поглед, за да погледне настрани. Тогава, ако вие погледнете настрани, а то погледне обратно и види, че ви е „ изгубило”,  може да вдигне врява, за да ви върне обратно при себе си. Тази игра му харесва и то иска да продължи.

Бебето ви използва различни звуци, когато „говори”, и  очаква отговор от вас. Към края на този месец то щастливо провежда „разговор” посредством оох и аах за около 20 минути. От време на време двамата заедно поемате дълбоко въздух и издавате същите звуци.

Кажете му думите за частите на тялото му, докато го преобличате или къпете. Много преди да проговори, то може да посочи крачето или ухото си, ако го помолите. То със сигурност се радва на детски закачки и игри, но още не може да ги играе с вас. На практика то не разбира истински, какво правите. То е очаровано, когато вие клатите глава, пляскате с ръце или му се плезите.

Сега вашето бебе по-лесно може да разпознае различията между лицата, които вижда и да се оплаква, че е оставено с гледачка. Вие имате нужда от свободно време, така че ако имате отговорен човек, който да остава с бебето, смело го оставяйте.

Трудностите относно детегледачката на този етап касаят само първите няколко часа. С развитието на бебето неговото отнощение към непознатите се променя, но различно в различна възраст. На този етап нежеланието няма нищо общо със реален страх и затова сега е най-доброто време да се въвведе детегледачка и то да разбере, че вие винаги ще се връщате при него след определен отрязък от време.

От сега нататък вие ще разпознавате езика на бебешкия плач; той ви казва, кога бебето е гладно, кога нещо го боли или просто иска внимание, или пък страда от колики. Понякога бебето ви плаче просто защото е уморено; друг път плаче, защото му е скучно. В основната си част плачът и общата нервност на бебето намаляват, защото то има по-добри неща за правене, дори ако това означава само гледане наоколо, махане или движене на  ръце. Като гледате как бебето ви се развива, постепенно ще се научите да комуникирате с него. Ще започнете да усещате неговите нужди, които не винаги са същите, като желанията му. Ще се случва то да е прекалено активно и трябва да бъде укротено, или да се оживи с нова игра.

Седнете заедно с него на пода, за да се гледате пряко и да сте в неговия свят (това е полезно за вас). Ще останете изнанадани от това, колко различно изглежда животът от нивото на краката на масата и столовете. Може да е минало много време, откакто сте наблюдавали танца на слънчевите лъчи по стената или изучавали шарките по килима на дневната си. Виждането на неща с очите на бебето може изключително да допринесе за изграждане на връзката ви с него.

Акценти през третия месец

Интелектуални

 • Започва да показва, че помни.
 • Изучава собственото си лице, очи и уста с ръка.
 • Спира да суче, за да слуша.
 • Разграничава бързите от останалите звуци.

Социални

 • Започва да разпознава членовете на семейството и ги различава.
 • Усмихва се лесно и спонтанно.
 • Плачът намалява.
 • Гука и издава звуци в отговор на звуци.
 • При появата на родителите си реагира различно, опитва се да привлече вниманието, когато единият от тях е наблизо.

Сензорно/ Моторни

 • Рефлексът за стискане изчезва, дланите обикновено са с отпуснати.
 • Следи с очи бавно местещ се обект и върти глава настрани.
 • Визуално търси следа от звук, като обръща главата и шията си.
 • Може свободно да задържи и размаха играчка.

Физически

 • Когато лежи по корем, задържа гърдите си нагоре  и главата му стои изправена за около 10 секунди.
 • Докато е по корем, се опира на лакти.
 • Може да седи с помощ.
 • Усилва се изразителността на лицето.
 • Когато го вземат на ръце, държи тялото си стегнато.

Всички бебета се развиват строго индивидуално. Изброените акценти са само най-общи.

ЧЕТВЪРТИ МЕСЕЦ

Вашето бебе е все по-зряло и външният му вид се променя по-осезаемо.

Меката част отзад на главата му вече трябва да се е затворила, докато тази отгоре на главата му няма да се затвори горе- долу до 18 месец. Вероятно и цветът, и структурата на косата му ще започнат да се променят.

Може да не сте забелязали, но през последните няколко седмици бебешката коса започва да пада и се заменя с нова постоянна коса. Този процес ще продължи месец или два.

Цветът на очите на бебето ви също може да се промени. Сините очи, с които повечето представители на бялата раса се раждат, сега могат да потъмнеят. Ако очите на бебето са все още сини към шестия месец, можете да сте сигурни, че цветът им ще остане същият. Бебетата от другите раси се раждат с кафяви очи и ако са светлокафяви, те могат да потъмнеят.

Тялото му започва да напълнява, мускулите му растат и укрепват. Към края на този месец главата на бебето е напълно под негов контрол. То може да я държи изправена и когато лежи по корем и да я повдигне и задържи под ъгъл 90◦. То може да я движи във всички посоки. То може и да повдигне главата си, когато лежи по гръб и като притиска брадичка в гърдите си, да вижда краката си.

Мускулите на вашето бебе ще станат много по-силни през този и следващите два месеца.

Способността му да хваща и държи се увеличава и е по-бърза. Ако през последния месец бебето ви не е започнало да се обръща от гръб по корем и обратно, най- вероятно то ще започне да го прави в едната посока сега или през следващите няколко седмици. Различието би означавало закъсняло развитие.

Повечето бебета няма да са в състояние да се въртят на пълен оборот още около две седмици.

Вашето бебе може да бъде подпряно в седнало положение и то много обича това! Гърбът му все още се нуждае от подкрепа, но с лекота държи главата си изправена. Докато е по гръб и държи пръстите ви, бебето може да повдигне главата и краката си и почти да се изтласка до седяща поза. Към края на месеца собствените му мускули ще го държат изправено в скута ви с минимална помощ от ваша страна. Преди, когато седеше в скута ви, то нагласяше тялото си според извивките на вашето. Сега то не се нагажда към вашите форми толкова.

Вашето бебе се изкушава да рита. То повдига крачетата си, сгъва ги и „ кара колело” във въздуха. Придобива способността да повдигне краката си достатъчно, за да пипне коленете си с ръце. През идващите месеци бавно тези крака ще се усъвършенстват до изправяне, за да поддържат цялото му тяло. Ако го поддържате вертикално и краката му докосват пода, то дори може да „ стои”.

Някои бебета на тази възраст показват елементарни движения подобни на плуване, лазене, пълзене. Докато то е окончателно способно да тръгне и да маневрира из стаята, бебето ви може да прекара много от часовете на будуване в задъхване, сумтене, пъшкане и викове.  Може да забележите, че коленете и лактите на бебето се напукват прекалено често. Това не е нещо обезпокоително и ще изчезне, щом мускулите му започнат да укрепват.

 Реакциите по рефлекс продължават да стават все по-малко, а доброволните все по-често доминират. Стряскането вече рядко смущава спокойствието на вашето бебе. Рефлексът на приковаването видимо не се проявява, откакто бебето знае и може да види онова, което търси. Много от движенията му стават по-забавени, то по-добре контролира тялото си и действията му стават по-координирани, освен когато е уморено.

Някъде по време на този месец вашият лекар може да ви посъветва да започнете да въвеждате твърди храни в менюто на бебето. Важно е да следвате съветите му, как да бъде направено това. За дадено време може да бъде въведена само една съставка, и то бавно. Защо? Това осигурява на бебето възможност да свикне с новия вкус, а на вас и лекаря да предотвратите всякакви алергични реакции.

Много бебета се ентусиазират от новите вкусови усещания на твърдите вещества, но някои дават знак на родителите си, че не са сигурни или, че се чувстват прекрасно и без това. Не се чувствайте разочаровани и раздразнени, ако бебето ви в началото откаже твърдите храни и не спорете с него относно храната в никакъв случай. Целта е да привикне към твърдите храни, затова продължете да му предлагате само един или два особени вкуса при всяко хранене. Ако отказът е непреклонен, лекарят може да ви посъветва да изчакате и да опитате отново след една-две седмици. Евентуално тогава бебето ще приеме.

Веднъж твърдите храни да станат редовна част от храната на бебето ви, то ще започне да пие по-малко кърма или сухо бебешко мляко. Евентуално схемата му на хранене може да включва три храненета на ден плюс мляко вечер преди заспиване. Освен ако бебето ви има собствено мнение относно схемата  на хранене, най-добре е да го окуражавате да приеме плътната храна преди кърмата или бутилката с мляко. Ако то огладнява по-често, опитайте да изчакате половин или един час между плътната храна и кърмата или млякото. Тези течности засищат и ако бебето приеме първо тях, може да не бъде достатъчно гладно за да изяде необходимата порция плътна храна. Както и да е, много бебета изглеждат истински обидени от идеята да им се предлагат твърди храни преди кърмата или млякото, по-специално когато току-що са се събудили сутринта. Ако бебето ви реагира по този начин, опитайте първо да му дадете част от млякото, после му позволете да го допие след като е изяло останалата част от храната си.

През четвъртия месец обикновено започва лигавенето. Понякога то е толкова обилно, че лицето и шията на бебето са постоянно влажни. Ако в резултат на това бебето ви се обрива, можете да предпазите лицето му с вазелин. Ако обривът се усилва, посъветвайте се с лекаря.

Лигавенето обикновено има отношение към разтежа на зъби, но това не е сигурно. Възможно е при някои бебета да пробие зъб още по това време, но като правило първият зъб не се появява преди шестия месец.

Ако на тази възраст на бебето ви започне да расте зъб, вие ще забележите, че то търка челюстта или ухото си. В началото ще ви бъде трудно да решите, дали бебето ви страда от болка в ухото, или от зъбче. Ще получите бърз отговор, ако прокарате пръст по венците му: бебе, на което му никне зъб, ще отговори с крясък. А като натиснета малката издатина в предната част на ухото и то изплаче, значи го боли съответното ухо.

Някои бебета са слабо обезпокоени от разтежа на зъбите им, други изпитват дискомфорт, докато трае този процес. Ако бебето ви покаже, че го боли, дръжте набор от играчки за дъвчене в хладилника. Студът помага на играчките за дъвчене да са по-полезни. Ако това не се случи, купете подходящо лекарство, което се продава без рецепта.

Вашето бебе трябва да спи между 10 и 11 часа нощем и да дремва три-четири пъти през деня. За да му помогнете да има спокоен, освежаващ сън го слагайте в леглото при първите признаци на умора.

Как можете да определите, кога бебето ви е уморено? Няма съмнение, че то ще състави свой собствен набор от знаци, но има и универсални сигнали. Естествено, това са прозяването, търкането на очите и нежеланието да си играе. Но някои бебета стават по- активни, когато са уморени. Ще забележите, че бебето, на което му се спи, забавя движенията и рефлексите си. Поведението му става по-ритмично, например, може да започне да върти глава. Може да си смуче палеца, да изглежда вяло и изморено.

Към края на месеца вашето бебе вижда цветно. То се фокусира добре на различни разстояния, но все още предпочита да гледа неща, които са на по-малко от метър разстояние. То различава нещата, които вижда и може да подбира вещи и хора. Към края на този месец то ще може да фокусира близки и далечни предмети като възрастен. Движенията на очите му са по-малко рязки и то може да следи движещ се обект или човек.

Координацията между ръцете и очите на бебето ви се подобрява. Сега, когато разглежда нещо, то протяга ръка към него и разтваря пръсти според размера му. Способността му да държи е по-голяма и то използва нещата по-добре и по-осъзнато. Сега то ще грабне слънчевите ви очила или ще дръпне брадата на баща си.

Бебето вече чува добре, почти като възрастните. То различава източника на слаби и силни звуци и откликва на музика. Вашето бебе издава звуци с огромен интерес. То ще ги декламира отново и отново, все едно се опитва да запомни как ги прави. Много от звуците ще представляват срички, които то ще съчетае в реални думи след месеци. Гуканията се превръщат в подсмихвания, балони от слюнка, смях и пищене. То вероятно се смее звучно, когато го гъделичкате. Този „ отговор” на гъделичкането не е бил даван досега и е знак за социално приобщаване.

Вашето бебе е подобрило способностите си и е решено да ги използва, затова сега е време да махнете мобилния телефон за кърмачета и останалите чупливи предмети. Неговото легло или кошарка ще стане по-привлекателно за бебето, щом започне да държи по една гумена играчка във всяка ръка.

Липсата на стимули сега може да направи бебето по-раздразнително или сънливо, затова е добре да продължите да обогатявате обкръжението му. Не забравяйте усещането за миризма. Ще се наслаждавате на реакциите му към мириса на цветя, оцет, парфюм, пресен плод и каквото има в наличност.

Вашето бебе се усмихва по-смислено, отколкото миналия месец. То вече показва истинско удоволствие при появата на член от семейството и който и да е друг човек, когото познава и харесва. По всяка вероятност то все още не знае, че хората понякога изпитват несъгласие. То обича да „ говори”, както на вас, така и на всеки, готов да го предразположи. Когато покажете одобрение на всяко от новите му постижения, то излъчва радост.

Връзката родител-бебе се развива в нови аспекти. Вашето бебе току-що е започнало да ви възприема като индивидуалност, отделна от него самото. То осъзнава, че не всичко, което му се иска да правите, се случва.

Вашето бебе все още не е наясно с взаимоотношенията си със света наоколо. То забелязва, че когато ритне някоя от играчките си, тя може да отскочи. Ако по същото време пердето на прозореца се разлюлее, то ще реши, че е ритнало и него. После то може отново да рита яростно, стараейки се да накара пердето да се разлюлее отново и ако това не се случва да издава звуци на разочарование, които могат да прераснат във вой.

През този месец емоциите, които ви свързват с бебето, могат да се променят. Бебето има по-малко нужда от помощ и вие може да станте по-нетърпеливи, ако бебето не ви сътрудничи. То започва да проявява поведение, което не ви се харесва. Все още не очаквайте големи резултати от дисциплинирането. Повторението засега е основния метод. Нещото, което вие бихте искали най-много да научи вашето бебе не му говори нищо. Може да искате да го научите да не изхвърля играчките си от креватчето. За него обаче това е приятна игра и ще минат много месеци, преди то да разбере вашата гледна точка.

В същото време вие трябва да се въоръжите с цялото си търпение. Чувството за хумор също помага. Редовно си играйте с бебето и му оказвайте по-голямо внимание. Вие, както и всеки близък на бебето оформяте цялостната същност на неговото развитие. Колкото и да харесва играчките си, те винаги реагират по един и същ начин, докато хората могат да правят всичко!

Акценти през четвъртия месец

Физически

 • Може да се обръща от гръб по корем и от корем по гръб.
 • Може да върти глава във всички посоки, когато седи или лежи.
 • Може да се прави, че плува и да се мести в креватчето.
 • Може да се фокусира на различни разстояния.
 • Държи главата си стабилно и дори изправена за кратки периоди от време.

Социални

 • Смее се, когато общува, плаче, ако играта му бъде прекъсната.
 • Интересно му е и се смее, когато се види в огледалото.
 • Опитва се само да се успокоява.
 • Издава звуци като инициатива за комуникиране.
 • Смее се, когато го гъделичкат.
 • Съставя отговори.
 • Пази тишина, когато чува музика.
 • Може да прекъсне храненето с игра.

Сензорно/ Моторни

 • Може да прояви готовност за твърди храни.
 • Дърпа висящ предмет към себе си и го придвижва към устата си.
 • Пляска и рита, докато го къпят.
 • Проявява интерес към миризми и ги различава.
 • Може да задържи малки неща между показалеца и втория пръст.

Интелектуални

 • Показва отзивчивост за час и по- дълго.
 • Притежава памет за пет-десет секунди.
 • Усмихва се и издава звуци по-често към лице, отколкото към изображение.
 • Проявява желание да издава нови звуци и да имитира няколко тона.

Всички бебета се развиват строго индивидуално . Изброените акценти са само най-общи.

ПЕТИ МЕСЕЦ

До края на този месец вашето бебе ще тежи двойно повече от момента на раждане. От сега  до края на първата година то ще покачва теглото си два пъти по-бавно или с около 400-500 гр./мес. Покачването на теглото може да бъде някак си нерегулярно.

Заедно с покачване на теглото, вашето бебе има новопридобита гъвкавост и любопитство.  Може да го хванете да прави „самолет“: да лежи по корем и да си разпъва краката и ръцете, да си повдига главата и да си извива гърба. Това е отлично упражнение за разтягане на гръбните и вратни мускули. До края на месеца някои много активни бебета могат да се изтласкат бавно по детското креватче по корем, като ритат с двата крака.

Вашето бебе най-вероятно се върти лесно, от гръб по корем или обратното; най-вероятно до няколко седмици ще може да го прави и в другата посока, въпреки, че може да стане раздразнително, докато се учи как да го прави. Желателно е да му помогнете малко, като му покажете как да се обръща.

Животът на вашето бебе сега е зает. То прекарва много време да практикува двигателните си умения, „говорейки“, слушайки и проучвайки всичко около себе си. Ще се събужда бързо сутрин, сякаш няма търпение да започне с ежедневните си задачи. Все по-често ще се събужда много преди останалата част от семейството. Ще имате повече време да затворите очи, ако бебето иска да си играе само за малко, затова поставете някоя и друга любима играчка в креватчето, след като заспи вечер.

В някои дни, вашето бебе може да спи само по един път дневно. Сега, след като вашето бебе е по-активно, то може да развие милиария – изглежда като малки червени пъпчици, по-специално по свивките на тялото – в горещо време. Обличайте възможно най-малко дрехи, къпете го често и слагайте бебешка пудра на засегнатите места.

Вашето бебе става прекалено активно, за да остане без наблюдение в детското столче, затова сега е добре да инвестирате в стол за игра. Може би детското столче удобно ще продължи да ви се струва удобно за хранене, поне докато бебето седи добре и комфортно на висок стол.

Храненията се превръщат в основна дейност. Храненията може да са безкрайни, тъй като бебето ще иска да си играе между хапките. След като, най-накрая успеете да сложите пълна с храна лъжица в устата му, то е способно да отвори уста и да остави храната да се излее към брадичката. Както търпеливо забърсвате с лъжица и поставяте храната обратно в устата му, само може да се чудите каква ще е следващата тактика на бебето. То ще измисли множество такива: изплюването на храната е особено любимо.

Някои педиатри препоръчват да се изчака този месец, преди да се започне със твърдата храна. Вашето бебе ще започне да се наслаждава на новите храни, веднъж щом свикне с тях. То най-вероятно ще изпита удоволствие да експериментира с вкусовете и структурата и да харесва чувството на задоволство, което солидните храни дават. То ще се съпротивлява най-много, когато храната му се дава за първи път, но вие трябва да  останете спокойни и настоятелни. Предлагайте новата храна в началото на храненето, когато бебето е най-гладно. Наблюдавайте неговите реакции: ако не харесвате дадена храна, вашето бебе може да откаже да я яде. Най-важното е да не насилвате бебето да яде нещо, което не харесва. Не започвайте с нова храна, ако бебето ви има настинка или по друг начин не се чувства добре. Апетитът му най-вероятно ще е намален и ще се дърпа от яденето, повече от друг път.

Вашият педиатър може вече да ви е предложил този трик за започване на нови храни: комбинирайте порция от новата храна с нещо, което вашето бебе вече харесва. Ако то приема моркови, например и ако обичайната му доза е четири чаени лъжички, дайте му три лъжички с моркови и една с круши или каквато нова храна опитвате. На следващия ден му дайте по две лъжички моркови и круши и т. н. Това ще му позволи да свикне с новия вкус постепенно и ще е по-лесно за вас да откриете източник на алергични реакции, които може да има бебето. Не се панирайте, ако бебето ви откаже храна, която обикновено яде: най-вероятно ще я приеме отново след време. Ще има вероятно и някои храни и вкусове, които вашето бебе просто няма да харесва, без значение какво правите. Вие ще искате да внасяте разнообразие, но няма смисъл да правите проблем от това, че бебето не харесва една или друга храна, ако харесва повечето от другите. Изчакайте няколко седмици и след това опитайте отново. През това време то може да реши, че я обича.

Сега бебето ви се нуждае от по-балансирана диета. До тази възраст повечето деца са изчерпали запаса от желязо, който са получили от майките си преди раждането си и ще трябва да получат минерала от друг източник. Тези, които са още на кърма или на храни, които не съдържат желязо, се нуждаят от повече желязо в тази възраст.

През този период ще забележите, че бебето ви има нужда да смуче повече. Някои бебета смучат както пръстите на крачетата си, така и на ръцете.

То иска да докосне и да опипа всичко, което може. Сега ръцете се командват от очите. То може да прехвърля нещо от едната ръка към другата или да го сграбчи с двете едновременно. Бебето продължава да слага неща в устата си, като част от проучването и започва и да дъвче всичко.

Може да забележите, че бебето се учи да има резултат, по начина по който хваща бутилката и кара играчките в креватчето да се завъртат. С готовност ще търси паднали предмети, но все още не разбира, че може да намери нещо скрито, дори да ви вижда, че го криете. Ако ръцете му изчезнат от полезрението му, то знае къде са.

Когато е стреснато, бебето ви може да се дърпа, удря или драска.

Вашето момченце или момиченце открива своите гениталии. Много родители са неоснователно притеснени или разтревожени от това изследователско поведение. Бебето просто изучава тази част от тялото си по същия начин, както изучават и пръстите си и ушите си: чрез опипване и чувстване. Този район е от особен интерес, просто защото обикновено е покрит, и бебето не може да го пипа, когато си поиска. Вие може би ще искате да не показвате на бебето си, че мислите, че това е „лошо“ или „мръсно“. Оставете го да се самоизследва свободно. Отнесете се към ситуацията, като към нещо нормално и кажете на бебето си правилните думи за гениталиите,  така както го правите с останалите части на тялото.

Социализирането се превръща бързо в по-забавно както за бебето, така и за другите хора. Сега то може да пищи, грухти, мърка, реве, плюе, да цъка с език  и да се плези. Любимо е фалшивото кашляне. То имитира и много други жестове и изражения. Много от тези „изречения“ завършват с повишение на гласа, сякаш задава въпрос.

Вашето бебе сега поставя гласни и съгласни заедно, все по-често. „Да” е любима комбинация, понякога бива и дублирана –  „да-да”, за удоволствие на всички. Вашето приповдигнато отношение ще му помогне да развие държанието си и ще започне да повтаря „да” все по-често от всяка друга комбинация. Разбира се, то няма идея какво казва, но рано или късно ще направи връзката. Естествено на някои деца първата неосъзната думичта може да е „не” или нещо друго. Междувременно то обича да повтаряте всичките му нови срички и това е някаква форма на първи словесен диалог.

Бебето слуша по-внимателно сега. То отговаря на повече различни обекти, но човешките гласове винаги привличат най-много вниманието му. Вашето бебе лесно може да разпознае гласа ви, сред много други. То практически обича да слуша ритмични строфи, включително и детски песнички. Говорете често на бебето си. Кажете му имената на ежедневните предмети и изричайте кратки и прости изречения.

Дори да е проверен слуха на бебето ви при раждане, сега е добър момент да го тествате отново. Развитието на езика е зависимо от чуването и ако има умерена загуба на слуха, ранното установяване може да предотврати проблеми.

Детската количка е дори по-забавна сега, понеже бебето ви може да се чувства комфортно и в седнало положение. Има толкова много неща да види, чуе и помирише! Така също може и по-лесно да се забавлява само. Сменете или поне променяйте често местата на играчките в креватчето или мястото за игра.

Играчките за баня са любими в тази възраст. Не е необходимо нищо сложно: просто няколко кухненски предмета ще го направят щастливо. Може също да се радва и на музикална кутия, като то може да започне с дърпане на дръжката или фитнес къщичка с предмети, които може да хваща, удря и дърпа.

Ако бебето ви още си няма огледало, с което да си играе, сега е времето за едно такова. Трябва да е устойчиво, разбира се, около 10 или 12 сантиметра диаметър и с добро качество. На бебето също ще му е забавно да гледа с вас на голямо огледало.

По време на тихите периоди, бебето ще се радва да гледа в очите ви, докато му отвръщате със същото. Сега то изучава цялото ви тяло и облекло.

През следващия месец може да се забележат и първите признаци на безпокойство от чужди хора. Бебето незабавно реагира с въздържаност на хората извън семейството и може внимателно да изучават „странника“, когато той се доближи. Понякога е трудно да обясните на бабата и дядото, които рядко го виждат, защо то се отнася към тях, като към „чужди“. За да намалите безпокойството на бебето, опитайте да избягвате честата употреба на бавачки през този период. Вместо това, опитайте да взимате бебето с вас, когато можете: в крайна сметка след време няма да е толкова лесно подвижно. Обикновено бебето се социализира по-добре с външни хора, ако има възможността да ги опознае безопасно от вашата прегръдка. Обяснете на непознатия как най-добре да се доближат до бебето: като цяло е добре да го игнорират докато си говорят с вас. Това дава шанс на бебето да опознае новият човек и да направи първите стъпки (ако то само реши!).

Ако още къщата или апартамента ви не са обезопасени, веме трябва да се заемето с това. Вече бебето може да почуква върху чаша горещо кафе, да хване шнура на електрически уред и да започне други застрашителни движения, за които няма дори да се сетите, докато не се случат.

След като бебето става по-подвижно, вие ще трябва да наложите някои ограничения, на които вашето бебе ще реагира със съпротивление. Вашето бебе има нужда от известна доза стабилност и повторяемост, които са основата на изграждането на дисциплината. Гъвкавостта е ключова, обаче и чувство за хумор ще е удачно. Ако виждате поведението на бебето си да проявява пренебрежителност, вместо нормално развитие, това значи проблем. Опитайте се да не изисквате от бебето повече, отколкото може. Вашето бебе вече усеща, че когато вие се чувствате добре и то се чувства добре.

Основни черти на петия месец

Интелектуално

 • Издаване на гласни звуци и няколко съгласни (д, б, л, м)
 • Може да разпознае себе си в огледалото
 • Обръща внимание на нови ситуации наоколо
 • Иска да пипне, прегърне, обърне, раздруса и сложи в устата обектите
 • Навежда се да търси паднали обекти
 • Може да редува грухтене с плезене
 • Умишлено имитира звуци и движения

Общуване

 • Усмихва се или издава звуци за да прави социален контакт или да привлича внимание
 • Изразяване на протест; съпротивлява се на възрастен, който се опитва да отнеме играчка
 • Познава родителите и преките си роднини; може да негодува срещу непознати
 • Имитира изражения на лицето
 • Обича да си играе по време на хранене

Физическо

 • Когато седи или е поставено да седи, балансира стабилно главата си и я държи изправена
 • Може да се придвижва чрез опиране, въртене или като рита срещу плоска повърхност
 • Опира краката си с уста и си смуче пръстчетата

Чувствителност

 • Има здрав захват; пресяга се към близките обекти; постепенно започва да затваря дланта и да захваща
 • Прицелва се добре
 • Може да хване голям пръстен
 • Играе с дрънкалката в ръка
 • Може да държи бутилка с една или двете ръце

Всички бебета достигат крайъгълната точка в различни моменти. Тези основни черти на месеца са само като напътствия.

ШЕСТИ МЕСЕЦ

Краят на този месец бележи половин годишен рожден ден за вашето бебе. Сега бебето се намира в един от най-вълнуващите периоди на ранното детство. Когато разстройването от учаването да се придвижва не го безпокои, то почти винаги е в добро настроение.

В този период бебетата показват и значителни разлики в поведението си. Всяко започва да се фокусира върху определена дейност от развитието си. Някои се концентрират върху опита да лазят; други работят усилено върху вокалните си умения; други прекарват дълги часове в изучаването на детайлите на играчките или други обекти, които могат да държат.

През следващите седмици и месеци, фокуса на вашето бебе ще се промени от фазата на изучаването, към нещо друго. В крайна сметка повечето бебета „се догонват“ едно друго. Вълнението ви за вашето бебе може да ви направи нетърпеливи  и може да забележите конкуренция с други родители за това кое бебе какво умее. Опитайте се да не попадате в ненужни притеснения. Рано или късно, всяко здраво бебе се научава да говори и ходи.

Дори бебетата, които прекарват повечето от часовете си за събуждане „просто съзерцавайки“ е пак учене и растене. То поема повече визуални стимули от бебетата, които се стремят да правят нещо друго. Когато бебето ви е готово, то ще седне, ще пролази и ще стане. Наслаждавайте се на постиженията му и очаквайте с нетърпение следващите.

Никой не трябва да учи бебето ви как да се движи по пода. Вроденото любопитство ще го подтикне да разузнава и растящата му независимост ще го накара да го прави само. През този месец бебето ви може да започне да пълзи (с корем по пода, все още), въпреки, че не е готово още да пълзи на ръце и колене (с корем отлепен от пода). То може да започне първо да се движи на заден ход или да се върти в кръг. Силата на повечето бебета е все още в ръцете им, но ще забележите лицевите опори, които правят и други маневри, с които си упражняват мускулите на краката. Преобръщането се превръща в любим спорт. Веднъж като се научи да се върти от корем на гърб, то може да се претърколи от единия край на стаята до другия със задоволство. От време на време, крясъците на бебето ще ви подскажат да го извадите от някое тясно място.

До края на шестия месец много от бебетата са способни да стоят самостоятелно, но обикновено трябва първо да бъдат поставени правилно. Ако бебето ви се накланя на някоя от страните или напред, значи то не е готово още.

Някои бебета харесват проходилките. Така те могат да се придвижват наоколо по-лесно и новостта да виждат света от изправена позиция може да бъде вълнуваща. Противно на известните схващания обаче, проходилката няма да помогне на бебето ви да проходи. Всъщност, проходилката може да забави прохождонето на бебето. Също така, бебето използва краката си да се изтласква, докато с проходилката то не разтяга мускулите на крачетата си, които са нужни за същинското ходене.

В допълнение, веднъж като се научи да маневрира с проходилката, то е по-податливо да си причинява неприятности. Необходимо е да обръщате особенно внимание за безопасността на бебето, като се убедите, че стълбите и входовете към „опасните“ стаи са със защитени врати. Като допълнителна мярка, може да ограничите времето на бебето си в проходилката. То има нужда от време на пода за да разработи двигателните си умения.

Веднъж като развие нуждата си да стои изправено, бебето  става по податливо на инциденти. Заедно с желанието да достига до обекти , които привличат вниманието му е и опасността да падне от високото си столче, като се опитва да се повдигне. Преди да се изплаши – и да изплаши и вас – упражнете няколко предпазни мерки, като използване на предпазни ремъци или колан. Яденето се ползва с голям интерес от бебето, особено сега, когато умее да манипулира някои от храните си. То обича да се храни само с парче хляб или банан, например, но ако се задави или не може да преглътне новата храна, най-вероятно не е напълно готово за това. Опитайте отново след седмица или две. Но независимо от всичко храната е приключение. То иска не само да пробва и помирише, но също и да изстисква, троши, мачка и маже. Сега не е момента да изисквате подреденост. Може да държите покривка, найлоново покривало или вестник под високия стол, за да улесните чистенето.

Веднъж щом бебето ви започне да консумира различни твърди храни, то може да има нужда от по-малко кърма с всеки изминал ден. В началото твърдите храни трябва да са допълнение към кърменето или храненето с бутилка. Но когато бебето започне да получава големи порции хранителни вещества от твърдите храни, това започва да замества нуждата от кърма. Кърмачетата постепенно само ще започне да се отказва от кърменето. Бебетата, които се хранят с биберон е необходимо малко да им се помогне за това.

Вашето бебе започва да показва признаци на примитивно планиране на поведението си за изучаване, вместо да отговаря просто на това, което му е показано. Тази нова интелектуална дейност е част от това, което го мотивира да лази. Голяма част от маневрите му са с определена цел на ума: да достигне до играчка или крака на табуретка.

Бебето става все по-добро в координираното достигане, взимането, държането и влаченето. Но най-големия проблем на бебето с тези умения е, че все още не знае как да ги пуска. Ще го забележите да пуска предмети преднамерено, като ги премества от ръка в ръка.

Вашето бебе се впечатлява от малките предмети, то се опитва да ги вдигне, но рядко успява, тъй като използва цялата си ръка. С по-големи обекти обаче може да се справя добре. То може да държи две подобни вещи едновременно, като ги обръща в ръцете си и ги сравнява. До края на месеца то може да се опита да поставя един предмед върху друг, ако ви вижда как първо вие го правите и ако вниманието му не е насочено към нещо друго.

Бебето ви клати почти всичко, което вземе и открива, че някои предмети издават звуци, а други не. Накрая ще научи, че предмета издава звука, но сега вярва, че ръката го прави. То удря играчките една в друга или по пода или креватчето и сравнява издаваните звуци. Изпуска ги на пода, отново и отново, отчасти за да слуша различните звуци, които те издават, отчасти за да види дали те правят същото всеки път, когато паднат. То силно протестира, ако играчките не му се върнат незабавно или ако някоя му е взета. Тази игра може да е ужасяваща за вас, но бебето я обича и се учи от нея, затова моля бъдете търпеливи.

Сега, когато бебето ви става подвижно, убедете се, че има сигурни места за игра. Докато вратите към стълбите и протекторите за радиатори са явните предпазни мерки, има и много други, които трябва да предприемете. Проверете отново кабелите на електрическите уреди и подовете, също и первазите за отхлабени глави на пирони или отцепени части. Поставете капачки на неизползваните контакти. Масичките за кафе и ниските рафтове може да имат остри краища, купете протектори за ъгли за следващите два, три месеца. Направете усилие на пода да няма малки и остри обекти. Ако в семейството има по-голямо дете, нека и то помогне. Има стециализирани сайтове и магазини които продават протектори едва ли не за всичко, което би могло да е опасно за вашето бебе. Най-важно е да предвиждате нежеланите ситуации и да наглеждате вашето бебе.

Веднъж щом бебето ви започне по-уверено да изследва останалите части на къщата, ще се наложи да го проверявате през няколко минути. Но не кръжете наоколо. Идеята е да предоставите на бебето си най-сигрната възможна среда, с възможно най-малко ограничения и да го оставите да изследва само.

Почти всичко може да се превърне в играчка в тази възраст, доколкото не може да нарани вашето бебе (и обратното). Давайки му само  няколко неща, с които да играе в даден момент ви дава възможност да сменяте играчките всеки ден, за да не се отегчи.

Промяната на формата – като на въртящ се телефон – са стимулиращи и озадачаващи за вашето бебе. То не винаги е сигурно дали движението сигнализира за жив или нежив обект и може да щастливо да проведе диалог и с неодушевен предмет. То бръщолеви непрестанно и се учи да изразява различни емоции.  Въпреки това, емоциите му са ограничени до удоволствието и оплакването, постепенно започва да демострира и други чувства. То придобива разбиране на речта по тоновете, които чува и отговаря с различно изражение на лилцето, според това, дали гласовете са яростни, успокояващи или потвърждаващи.

Бебето изгражда пасивен речник – това са думите, чието значение то знае дори и да не може да ги използва. В края на месеца, то може да отговаря поглеждайки върху един или два обекта, докато поризнасяте имената им.

През този период то също си сменя рязко и настроението, искрено и неподправено. Бебето може да покаже нрава си, когато нещо не му допада и може бързо да бъде успокоено от играчка, която да му отвлече вниманието. След още един месец, когато бебето започне да придобива контрол над емоциите си, тази рязка промяна ще се изостри. Не очаквайте много, все пак. Този процес продължава поне до предучилищна възраст.

Бебето ви може да ви последва, когато напускате стаята и не може да запомни лицето ви, докато отново не се появите. Но сега то е на ясно с вашето присъствие по звука, който правите, като се занимавате с други неща в къщата. То ще се опитва да привлича вниманието ви често, чрез глас или по друг начин. И ще очаква да отговорите.

Лицето ви сега има друго привличане за вашето бебе. То постоянно го изучава от различни ъгли и иска да го докосне при всяка възможност. То натиска с пръстчета очите ви, носа, устата, дърпа ви косата и ушите и забравя да ги пусне. Това е бебешкия начин да научи повече за вас и да изпробва факта, че вие сте отделно същество от него. Ако то дърпа собствената си коса, чувства болка, но, ако дърпа вашата, не е така.

Бебето ви с удоволствие ще приема всички предложения за игра от тези, които познава и с които се чуватва добре. То все още обича да общува и може да започне да плаче, ако възрастен, с който си играе, спре изведнъж.

Вероятно ще се наслади и на малко боричкане и може да писка от удоволствие, когато го подхвърляте във въздуха. Някои бебета се плашат да ги подхвърлят, затова уважавайте желанията им.

Игри като “ку-ку“ се превръщат в изключително забавни за бебето, въпреки, че то не може да участва активно в нея. Бебто придобива чувство на сигурност към хората, които обича, когато „изчезнат“ и след това почти незабавно се върнат, както е поискало бебето.

В края на първата половин година, някои родители стават обсебени от някои заблуди, наплример, че ако бебето ви седи само, то ще проходи по-рано. Фактически, то ще проходи, когато е готово – това може да е „рано“ или „късно“, или когато бебешките книги кажат, че най-често се случва. Със сигурност, не е нужно вие да „помагате“ на бебето си да проходи по-рано.

Основни черти на шестия месец

Физически

 • Опитва се да лази, като се изтласква по корем с крака и се насочва с ръце
 • Завърта се и се извръща на всички страни
 • Може да седи само за кратко с подпора

Интелектуално

 • Сменя внезапно настроенията си и различните емоции. Основни настроения: удоволствие, оплакване и успокоение
 • Изследва обектите дълго време
 • Може да произнася още няколко звука (ф, в, т, с, ш, з, м, н)
 • Обича да гледа обектите наопаки и да създава променена перспектива
 • Може да сравнява два обекта

Социално

 • Изразява със звук задоволство и незадоволство; грухти, ръмжи или се оплаква; гука, бълбука с удоволствие; кикоти се  и се смее
 • Може да бъде обезпокоено от чужди хора
 • Мирише отражението в огледалото
 • Гука или бръмчи – или спира да плаче – в отговор на музика
 • Обръща се, когато си чуе името

Физическо

 • Обича да играе с храната
 • Показва интерес към това, да се храни само с ръце
 • Може да изследва предмети и да ги държи с ръка
 • Докато се завъртат, може да се окажат в състояние, когато са почти седнали
 • Обръщша свободно глава
 • Развива силни предпочитания към вкуса

Всички бебета достигат крайъгълната точка в различни моменти. Тези основни черти на месеца са само като напътствия.

СЕДМИ МЕСЕЦ

Третата четвъртина на първата година на бебето ви е вълнуващ период на бърз растеж. Разбира се, вашето бебе вече е постигнало много, толква бързо, въпреки че е само на половин година и е в период на обучение за активно бодърстване.

През следващите три месеца вашето бебе ще  стане по-подвижно. Ще се приближава до вас без предупреждение, за да отидете при него. Големият крайъгълен камък в обучението на бебето и в развитието на езика му вече е преодолян и напредъкът в двигателните и умствени умения го води към решаването на неразрешените проблеми.

Светът на бебето ви се разширява. В края на този месец то може да лази. Вече си играе много без играчки и има наклонност да се кикоти. По-голяма част от безпокойството, което предхожа лазенето, може да изчезне, въпреки, че на активните бебета, може лесно да се превърне във форма на усилен стремеж да стои право. Запомнете, че безпокойството е основна част от процеса на учене.

Вашето бебе, вероятно може вече да седи само без помощ. То може дори да е способно да се изправя само, но много бебета продължават да падат. В началото бебето ви ще използва ръцете си за подпора, за да не падне. Както и да е, скоро баланса му ще се повиши значително и то ще започне да комбинира седенето с други дейности.

До този момент, бебето ви най-вероятно ще се е изправяло на ръце и колена и скоро то ще започне да се поклаща напред, назад, ръцете и колената постепенно ще се координират достатъчно за да се превърне в истинско пълзене. И дори да тръгне на заден ход в началото, бебето ще се научи бързо да пренастройва движенията си.

Не всички бебета ще последват този модел. Някои ще развият алтернативни стилове на придвижване преди, след  или  вместо лазенето. Бебето може да се изтлакса на една страна; друго може да развие обратната маневра. Когато то е достатъчно силно, за да пълзи, то може дори да реши да смени стила – с двете ръце заедно, последвано от двете колена – вместо класическото, дясна ръка, дясно коляно последвано от лява ръка, ляво коляно. Други бебета предпочитат да се движат назад. То може би ще пролази по-натам, но някои деца така и не се научават да пълзят истински.

Любопитството може да се състезава със страха. Бебето иска да изследва стаята от другата страна на вратата, но вие не сте там и то не иска да ви остави. Впоследствие то се преборва с несигурностите си и продължава , но не за дълго. То се връща бързо да намери сигурност при  вас. Заредено със сигурност, то потегля отново за малко по-дълго. Все по-често то ще се връща да ви провери и ще се разочарова, ако изчезнете. Ако имате няколко стаи в които пребивавате, уверете се, че бебето знае къде сте, за да не се тревожи.

Боричкането продължава да е забавно, ако не е много близо до времето за лягане. Може да се наложи да ог намалите, ако бебето ви е много активно за тази възраст, но може да ви помогне и на по-затвореното да стане по-общително. Всеки случай, след тежък ден, бебето ви ще хареса за няколко минути да го погушкате. Това все още е най-доброто изпращане до Града на съня.

Основни промени в навиците за спане не се наблюдават през този период. Някои бебета спят по-добре след умората от деня, докато други просто могат да се преуморят и да останат будни по-дълго от обичайното. Вижте дали бебето заспива само. Ако не, просто му покажете, че сте там за да е сигурно. След 6-я месец болестите и пътуването може да са по-обезпокоителни за бебето ви от преди.

Бебето ви вече може да се къпе в голямата вана. Нужни са само няколко сантиметра вода. Ваната е хлъзгаво място за насапунисаното бебе, за това не трябва никога да оставяте бебето само във ваната. Играта във ваната е любимо занимание.

Бебето продължава да се наслаждава на храненето и експериментирането с него. Ако държи бисквиткав, докато го храните с твърда храна, може да ви помогне да държи поне едната си ръка далеч от лъжичката. Давайки му храна в ръката между храненията, може да успокои раздразнителните бебета, но не превръщайте това в навик.

Родителите често се чудят, кое време на деня е най-подходящо за основното хранене. От хранителна гледна точка няма значение, но докато диетата на бебето не стане по-разнообразна, неговото ядене с месо и зеленчуци е най-подходящо да се дава по средата на деня. Много родители откриват, че вечерята минава по-спокойно, ако първо нахранят бебето и после го оставят да се присъедини към останалите, като му дадат парче хляб във високия му стол. От друга страна, може да ви е по-скойно да вечеряте, ако бебето е преобуто за през нощта.

Когато бебето се наслаждава да се храни само с храната, която само може да държи, то може да ви попречи да го храните, защото не харесва храната с която го храните или иска да се храни само.

В най-добрия случай калориите, които са му необходими трябва да идват от възможно най-разнообразна храна, но това не е задължително в тази възраст. Сега е важно бебето да харесва храненето. Продължавайте често да му давате нови храни. Давайте му да яде нещо, което не харесва, но и да опитва нови храни. Не смятайте, че трябва непременно дори и на сила да изяде количеството, което сте му определили. Когато загуби интерес или започне да се извърта, значи се е нахранило. Не прехранвайте бебето си.

Бебето ви може да се отегчи от бутилката с биберон на тази възраст. Ако пие добре течности от чаша, може да е готово откаже два или три пъти дневно да пие от бутилката. Но не го пресирайте! Повечето бебета, все още имат нужда да кърмят и не са готови за отбиване преди края на първата година.

Много бебета хапят долната си устна или си търкат ушите, когато им растат зъбчета. Растенето на зъби кара някои бебета да страдат повече от други, но ако дискомфорта е по-голям, потърсете други причини. Много често растежа на зъбите се превръща в общо извинение за странно поведение. То може да причини лека треска и някои промени в перисталтиката на червата, но растежа на зъби не причинява висока температура или диария, за това не правете грешката да игнорирате реалната болест, като приемате, че на него просто му растат зъбки.

Бебето се нуждае от свобода да изследва. Има нужда от разбиране на заобикалящата го среда психологически и интелектуално. Способността на бебето ви да хваща обекти, става по-добра. То започва да използва пръстите си повече от дланите си. Продължава да си подава предмети от една ръка в друга, да вдига, клати, удря, натиска, изстисква, върти и хвърля всичко, което може да достигне.

Бебето започва да прави връзка между причината и ефекта. Ако предния месец сте включили лампата, понеже е драскало по креватчето си, бебето най-вероятно ще стигне до извода, че драскането е включило лампата. Сега, разбирайки, че може да оперира с копчето на лампата, то може да стигне и до други научни заключения.

Сега бебето използва ръцете си за да имитиреа дейности, които е видяло. Например, може да пляска с ръце или да направи юмрук, или да опита да изчисти дъската на столчето си с гъба, точно по начина, по който вие го правите. В момента и през следващите два-три месеца не е ясно още коя е основната ръка на бебето, но четири от пет бебета ще покажат преференция към дясната си ръка.

Смученето на пръстите на краката понякога тревожи родителите защото им изглежда нехигиенично. Пръстите на краката са чисти точно, колкото и пръстите на ръцете, поне докато бебето ви не е достатънчо голямо за да ходи без обувки (тогава вече, то само няма да иска да си смуче пръстите на краката).

То все още се изразява на висок глас със звуци, освен когато вниманието му не е насочено към изучаване на двигателните си способности. То изразява удоволствие чрез много звуци, от леко гукане, до радостно пищене. Бебето често се опитва да имитира звуците,  издавани от възрастните, и то научава значението на „не“ по тона ви.

Бебето ви вече е наясно с присъствието на нещата, дори когато не може да ги види. То ще търси предмет, който е изпуснат. Може да познае позната играчка, дори ако по-голямата част е скрита.

То също апочва да разбира, че може да кара някои неща да се случват. Например,  играчка която лежи надалеч по одеялото. Скоро бебето разбира, че дори да не може да достигне играчката, то може да достигне одеялото и да го дръпне, то може да прекара играчката достатъчно близо за да я вземе. Такива дейности изглеждат прости, но те са големи постижения.

Вие все още сте основната точка във живота на вашето бебе. То учи повече за вас, чрез хапане и дъвчеене – по вашата коса, бижута и дрехи. Когато бебето казва „мама“ и „тата“, може да не ги казва насочено към вас. То може да има предвид друга личност или да изразява несъгласие. След още няколко седмици, то ще научи, че само един човек е мама. Може да разберете дали бебето ви си знае името, като го наблюдавате дали го разпознава при разговор.

Ако се приготвяте за връщане на работа извън дома, или вече сте, не се чувствайте виновни. Определено спокоен родител има и спокойно бебе, за това правете това, което е най-добре за вас и вашето семейство. Отделете си достатъчно време да изберете човек, който ще се грижи за бебето ви и ако е възможно, оставете време за привикване.

Основни черти на седмия месец

Интелектуални

 • има по-концентрирано внимание и по-голям интерес към детайлите
 • разбриа, че предметите не изчезват, когато са скрити
 • имитира звуци или серия от звуци
 • по-често прави звуци като ма, му, да, ди
 • издава няколко звука на един дъх
 • започва да разбира резултатите от действията си
 • може да свързва снимка на бебе със себе си и да издава правилен звук
 • играе енергично с играчки, които издават звуци, като звънци, музикални кутии и дрънкалки

Общуване

 • показва хумор и раздразнение
 • оказва съпротива да направи нещо, което не иска
 • удря по изображението в огледалото
 • учи се на значението на „не“ по тона на гласа
 • показва желание да бъде включено в общуването

Физическо

 • балансира добре с глава
 •  може да лази (без корема да е опрян)
 •  натиска ръцете и колената напред и се движи напред и назад
 •  може да се придвижва с крака, докато е по гръб
 • може да има два зъба

Чувствителност

 • държи два обекта едновременно, по един във всяка ръка, може да ги удари един в друг
 •  сграбчва, манипулира, дъвче и удря предметите
 •  обича да изследва тяло с уста и ръце
 •  може да обича да си смуче пръстите на краката
 • използва пръстите си а да сграбчва предмети

Всички бебета достигат крайъгълната точка в различни моменти. Тези основни черти на месеца са само като напътствия.

ОСМИ МЕСЕЦ

Това е възраст на повишено любопитство. Бебето в тази възраст е заето с целодневно изучаване, изследване, асимилиране и запомняне на интелектуалните си открития. Но докато прави всички тези неща, то почти няма чувство за съхранение и необходимото познание за това, че каквото прави може да нарани себе си или околните.

Та, типичното осеммесечно бебе снове из къщата, весело и загрижено за своите по-нататъшни изследвания. В процеса на активно опознаване на заобикалящата го среда, то обича да пренарежда предметите около себе си. Всичко, което е достижимо, трябва да се премести, отвори, изпразни, удари, сдъвче, изхвърли и каквото бебето сметне за необходимо в момента. Когато му се попречи, то се ядосва, когато го оставите със собствените му предмети, настроението му варира от спокойно опознаване на предметите до силна радост и сподавено смеене.

Ако опитате да имитирате всяка негова стъпка, най-вероятно ще се откажете от умора само след няколко часа, докато бебето ви ще продължи весело до края на деня. Не е очудващо, че повечето родители изпадат в състояние на изтощение, когато деня свърши.

Несъмнено бебето ви е много заето да усъвършенства техниките на пълзене и става все по-умело в придвижването наоколо. Някои бебета пълзят толкова бързо, че е трудно да ги следвате, освен когато ви следват из къщата. Ще трябва с голямо внимание да отваряте и затваряте вратите, много бебета обичат да се крият зад тях,  заинтригувани от елемента на изненада, когато вратата се отваря изведнъж. Бебетата също обичат да мушкат пръстчета в цепнатините между вратата и рамката. Много е лесно да затворите врата с малкото пръстче, ако не сте изключително внимателни.

Вероятно вашето бебе седи добре и без помощ за определено време. Някои бебета може да достигнат седяща позиция сами, въпреки че през повечето време са доста несръчни. Като лазят, мускулите им заякват, бебетата започват да се опитват да стават. Стоенето прав, не зависи само от здравите крака обаче. За да се изправи и да стои на двата си крака изисква сериозна координация. Бебето се опитва да маневрира първо по един начин, после по друг. То трябва само да разбере къде да постави ръката си, как да сменя тежестта и кога да движи краката си. През този период то намира начин да се изправи и многократно упражнява уменията си.

Не можете да научите бебето си как да се изправя и да стои. Ако се опитате да му помогнете, най-вероятно ще откриете, че краката му омекват и нищо не се получава. Бебето трябва само да прави опити да се изправи, докато най-накрая, през дълъг процес  на проба и грешка намери собствения си начин. Веднъж изправило се, то обикновенно прекарва следващите няколко седмици да изпробва какво може да прави, докато е там горе. Бебето се учи да се държи само с една ръка, да държи теглото си на единия крак, да го сменя с другия – всички подготовки за тези първи стъпки. То се научава кои предмети или части от обзавеждането са достатъчно здрави за да го издържат – и кои не са.

Скоро ще открие, че може да се изтяга към подпората си и да оставя двете си ръце свободни за да прави други неща. Понякога дори успява да постигне и перпендикулярна позиция. Може да изминат още няколко седмици преди вашето бебе да се научи да се връща на пода. То дори може да изкрещи да му помогнете. Както не можете да му покажете как да стои право, можете обаче да му покажете как да се накланя напред от кръста, за да падне на най-меката част от тялото си – дупето. Не обръщайте много внимание на това занимание обаче. Може да се превърне в игра, която му харесва толкова много, че ще спре да търси начини да падне само. Когато най-накрая се научи да върви лесно във всяка посока, животът ще е поне за млако по-спокоен. Ще забележите, че бебето ви практикува свиване на колената, докато се държи на подпората си с едната ръка и се опитва да вземе играчка с другата.

Желанието и начините на ядене и спане варират толкова много през този период, че е трудно да предвидите какво ще се случи с вашето бебе. Към това добавете, че и начинте се сменят седмица, за седмица и е най-добре да очаквате всичко.

Някои бебет изведнъж отказват да се хранят с каквото и да било, но с удоволствие дават да ги храните с лъжичка. Други може да отказват да ядат с лъжичка, но с удоволствие изпозлват пръстите си. По-рядко реват за бебешка храна, но да посягат да ядат всичко от вашата чиния. Понякога, за кратки периоди от време, особено, когато им растат зъбите, бебетата губят интерес към храненето, но прекарват много часове да го изучават. Ако си позволите да сте прекалено стриктни към времето за хранене, резултата може да е  бавно хранене. Запазете спокойствие, следвайте желанията на бебето си (разумните) и не го хранете насилствено. Ако се наслаждава на лъжицата, то ще ви помогне. Помнете, че експериментите на вашето бебе с храната и храненето са част от проучването на околния свят, не просто подмолен разрушителен акт.

Въпреки, че някои бебета ще продължат да спят по два пъти на ден до 14-15-я месец, повечето спят по веднъж. Активното бебе може да спи по-рядко от другите , но от друга страна може да изморява повече и ще спи по-дълго.

Ако бебето ви се буди посред нощ или прекалено рано сутрин, то има нужда от вашата помощ за да регулира съня си. Не го учете да му давате вода през нощта, защото ще му стане навик, който може да предължи и до 7 г. възраст. Ако се будят рано опитайте се да ги изморявате с игри и да ги слагате да спят малко по-късно. Всички бебета може да се суетят при лягане вечер, но опитайте да минимизирате плачовете, като намалите дразнителите в заобикалящата ги среда /теливизия, шумове, светлина/, като ги гушнете и им попеете. Ревящото бебе се успокоява най-добре от топлата прегръдка на мама.

Сега бебето има повече контрол върху механизма на достигането /хващането/ освобождаването. Не се нуждае вече да мисли толкова усилено за това, какво прави ръката и може да се концентрира върху обектите, които държи. Ще достига до почти всичко, за предпочитане обекти, които са на около 20 см. разстояние. Достигането е фундаментално умение, което бебето развива за да си позволи да изследва света. Веднъж като хване предмет, бебето ви го слага в устата или го държи на удобна дистанция от очите си, за да го наблюдава.

Най-любимото място за игра е кухнята, защото то може да ви наблюдава как си „играете“ в нея толкова често и защото има много страхотни рафтове и  шкафове за изследване и за изпразване. Може да преподредите ниските части за да съдържат само нечупливи предмети. Може да се опитате да определите някой рафт, само за бебето, но то няма да може да е спокойно с него, докато не изследва всички други прецизно и често. Ако има рафтове, които не искате то да докосва, помислете за заключвалки.

Бебето ви вече може да посочва това, което иска и с очите си може да следва обекта, който вие показвате. Полезрението и вниманието към детайлите са толквоа остри, че може да посочи единствения нов предмет в стаята.

Развитието на езика продължава, преди бебето да изрече първите си думи. Продължавайте да му говорите, то слуша много по-внимателно сега. Колкото е възможно, използвайте прости и конкретни идеи. Бебето ви все още не разбира какво е абстрактна концепция, но разбира звуци и ритми и си избира думи тук и там. Ще забележите, че бебето ви, невероятно имитира сричките в думите, които използвате. Дори сричките, които звучат безсмислено са вероятно неговата версия на това, коеот о е чуло, но което все още не се е научило да произнася. (буквата „л“ например, обикновено не се произнася правилно до двегодишна възраст).

С растежа на вокалните му възможности,  расте и любовта му към имитиране на действия. Учи се как да маха с ръка, да пляска с ръце, да „отговаря“ на телефона, ако го достигне. Без значение дали телефона е звъннал или не, бебето ви го намира за невероятна играчка: не като повечето играчки, то издава рзлични звуци, в зависимост от това какво се прави с него.

Тревогата при непознати хора може да е по-добре или по-зле от последните няколко месеца. Понякога в тази възраст страха от непознати се е по-засилен, когато бебето не се чувства добре или е сърдито от събуждането си. Въпреки това, най-общо казано, то разпознава повече хора сега и започва да се чувства по-малко застрашено.

Ако показвате доверие към хора, които са ви близки, но са непознати за бебето – като баба и дядо, приятели, съседи – бебто може да се научи да чувства същото доверие. Ако непознатия не идва много бързо, бебето дори може да се съгласи да бъде държано, ако останете в същата стая. Опитайте се поне веднъж седмично да организирате един следобяд за вас. Извикайте доверена бавачка преди обяд и да остане достатъчно до късно за да го нахрани за вечеря (една работа по-малко за вас). И двамата се нуждаете от почивка.

Ако в семейството има по-голямо дете, враждата между двете може да се превърне в голям проблем по това време. Появата на ново бебе в семейството вече не е нещо необикновено и сега бебето може да се приеме повече като заплаха. Не е рядко срещано, дете в предучилищна възраст да пита кога бебето ще бъде върнато в болницата (или магазина). Колкото и да е изморително, опитайте се да се върнете към ежедневния си режим с по-голямото дете, доколкото е възможно. Оставете го да помага с бебето, но го наблюдавайте през цялото време.

Помнете, че независимо от постиженията си, бебето ви все още е малко и уязвимо. Продължавайте да държите под око неговия свят, през неговата гледна точка. Ще ви помогне да разберете целите, към които се стреми.

През края на тази първа година, ще забележите почти ежедневни промени в бебето ви. Ще има лоши моменти, но ще има и толкова много радостни. Помнете: никога повече няма да имате възможност да се радвате по съшия начин в тази възраст на детето ви.

Основни черти на осмия месец

Физически

 • лази напред и назад
 • използва обзавеждането за да се придърпва в изправена позиция
 • може да лази с предмет в едната ръка
 • когато го държите в изправена позиция, поставя единия крак пред другия

Социални

 • бута нежеланите предмети
 • привързано е към родителите си, може да е предпазливо с непознати
 • потупва, смее се и се опитва да се целуне в огледалото
 • вика за привличане на вниманието
 • имитира хора и поведения, когато не го виждат или чуват
 • може да опита да използва родителите за да получи предмети
 • имитира устата на другите хора и движението на челюстта
 • не обича затворени пространства

Интелектуални

 • може да си спомни минали събития
 • изучава обектите като външни триизмерни реалности
 • комбинира познати поведения в нови случаи
 • може да каже „мама“ и „тата“

Чувствителност

 • развива здрав захват
 • може да хване връв
 • посочва, следва с очи, ако някой посочи нещо
 • пляска и маха с ръце
 • може да държи и да управлява предмет, докато гледа друг
 • опитва всичко

Всички бебета достигат крайъгълната точка в различни моменти. Тези основни черти на месеца са само като напътствия.

ДЕВЕТИ МЕСЕЦ /33 – 36 седмица/

В сравнение със степента на прогрес при бебето ви до сега, може да има забележимо забавяне откъм големи нови постижения през този месец. Но няма забавяне в процеса на обучение на самото бебе. То просто отделя време да практикува, координира и подобрява уменията си. Любопитството е още по-основна двигателна сила сега. Прибавянето му към увеличаващите се запаси от знания, ще доведе до много различни изследвания, за ужас на възратните. Вашата млада вечно движеща се машинка става все по-мобилна. То вероятно сега се изправя само до седяща позиция. Всяко бебе има свой собствен метод и вашето бебе сигурно ще опита поредица от варианти, преди да открие предпочитания от него начин. От сега нататък то ще прекарва часовете, през които е будно, в неуморна серия от обикаляне, седене и разглеждане.

Импулсът да се катери е видим инстинкт при бебето. Нагоре е относително лесно за него, надолу може да доведе до бедствие. Нарастващият интелект на бебето се комбинира с физическата му способност да забележи много места за катерене, повечето от които опасни. Ако например имате маси с чекмеджета, бебето ви може да открие, че ако отвори чекмеджетата правилно, ще може да се покатери на масата и оттам на дивана, откъдето незабавно ще се падне на пода.

Докато бебето усвои по-удобни начини за завръщане на по-твърда почва, вие трябва за известно време да махнете чекмеджетата, или да обърнете масата с лице към стената. Това е само един пример.

Бебето може с лекота да се изкачи до върха на стълба, без никаква представа как ще се върне обратно. Добра идея е да направите стълбите табу за известно време, като затваряте вратите или заградите долния и горния край на стълбите. Скоро то ще се науи да се качва и слиза чрез пълзене.

Много бебета ще могат да стоят към края на този месец с или без подкрепа. Активното бебе ще може да стои само, добре балансирайки и да играе с играчка в същото време. Много ще започнат процеса, познат като „ круиз”, което е стъпка към ходенето без чужда помощ. Обикалянето обикновено започва с пътуване нагоре и надолу по дивана или около масата за кафе. Когато бебето стане по-опитно, то ще се прекатурва и пльосва от една мебел на друга, местейки се с изтласкване и подпиране с ръце. В зависимост от подретбата на мебелите, то може да обикаля така цялата стая и дори да минава от стая в стая.

Предпочитанията му се изразяват на много по-високо ниво, отколкото през предишния месец. Бебето може да да взима малки неща с прецизност. Може да нагажда ръката си към формата на обекта, към който се стреми.

Вашето бебе може да проявява по-малко интерес към кърменето, но все още изпитва чувство за близост. Затова често се стреми просто да се сгуши на ръката ви удобно и е добре това да бъде насърчавано. Това предизвиква объркване у кърмещите майки. Вие сте си мислели, колко ще бъде добре, когато бебето ви се откаже от сученето, но сега разбирате, колко ви липсва това.

Ако бебето ви е било на изкуствено хранене, нещата стоят по различен начин и можете да опитате преминаване към хранене от чаша с по-неразредено мляко. Но към деветия месец много бебета са готови да променят начина си на хранене или най-късно това става през следващия месец. Тази готовност се проявява отново около годинка. Преди да е навършило една годинка обаче, стомахът на бебето не е готов да приема обикновено неразредено краве мляко.

Ако и вие обмисляте отбиване сега, консултирайте се с вашия лекар, не само заради самата процедура, но и за да проверите, дали бебето е готово за това. Отбиването наистина трябва да бъде решение на вашето бебе, без значение какво споделят другите майки.

Няма абсолютно никаква нужда да принуждавате бебето си да се отказва от бутилката си и не е престъпление да продължите с нея до втората му годинка. Не правете проблем от това,  докато бебето ви не покаже други предпочитания и то просто един ден ще я захвърли само.

Бебето на изкуствено хранене по-трудно се отказва от бутилката с мляко, отколкото кърменото бебе. Част от готовността му да се откаже от бутилката се отнася към готовността му да се откаже от вас, ставайки по-независимо.

Безопасността на вашето бебе е голяма грижа. Въпрос на време е да постави столче пред мивката в банята, на което само да се качи до шкафчето с лекарства, пълно с много опасни субстанции. Дори продуктите, предназначени за бебета, са опасни, ако ги погълне.

Ако имате проходилка за бебето, стойте до него, когато е вътре. Бъдете наясно, колко далеч може да стигне, и бъдете сигурни, че всичко опасно е отстранено от пътя му. Бебето в проходилка използва двете си ръце да прави бели, докато бебето без проходилка трябва да държи едната си ръка свободна, за да се хване за нещо, ако е необходимо.

Кухнята е място с голям набор от опасности, сред които и отровни почистващи материали, ножове, ножици, кабели и горещи съдове. Дори безопасни на пръв поглед неща, като бобени зърна, могат да бъдат пъхнати в носа, където набъбват и причиняват страшни неща.

Сега вашето бебе може да бъде научено, какво означава „ горещо”. Поставете ръката му достатъчно високо над горещия котлон така, че да усеща топлината, докато казвате думата. Продължавайте да повтаряте „ горещо”, но по-високо, като доближавате до котлона своята ръка и бързо я отдръпвате, все едно ви боли. Постепенно бебето ще възприеме идеята и ще запомни да избягва горещите неща.

Растенията в дома трябва да бъдат преместени далеч от обсега на бебето. Не само тежката саксия може да бъде съборена върху главата му, но и учудващо голямо разнообразие стайни растения са отровни, ако ги изядеш.

Този списък от опасности в бита е много дълъг. Идеята е много внимателно да обмислите какво е опасно в дома ви и да го отстраните.

Повишеният контрол на ръцете и натрупаните знания на растежа позволяват на бебето да разучава нови ситуации, за които вече има познания от преди. То формира разбирането си за взаимоотношенията между нещата. Ще го видите да слага капак на съд или да поставя пластмасова чаша на чинийката. То може по-внимателно да постави вещ на масата. Първото асиметрично движение на ръцете започва с държане на нещо в едната ръка и придържане с другата.

Бебето може да промуши нещо малко през дупката на нещо по-голямо. То може да построи кула от два модула и да подбере нещата за подреждане и строене.

Ако забележите, че бебето ви свързва определени срички с дадена вещ или ситуация, знайте, че то прави първите си опити да говори. Например, може да каже „ бу” за „ бутилка”. Засега това му стига. Бебето ви също така ще произнесе една или две думички правилно през следващите два-три месеца, но то може и да не проговори напълно преди да стане на годинка, годинка и половина и дори две.

Много по-важен е фактът, че бебето разбира, какво му се говори. Разговаряйте с него нормално, назовавайки познати неща и казвайки му какво правите. Най-често употребяваните и използвани думи между 8 и 12 месец са: мама, татко, чао, бебе, обувка, топка, бисквита, сок и не. От друга страна, повечето бебета сега се учат да следват простички напътствия като „ помахай за довиждане”, „ престани”, „ ела тук”, или „ донеси ми” и др.

Вашето бебе вече напълно разбира, че хората и вещите не престават да съществуват, когато то не ги вижда и че когато излезете, вие не изчезвате завинаги. Този извод се е появил, отчасти от действията му по поставяне на по-малки в по-големи неща и покриването им после, така че не се виждат. Игрите, в които криете играчки или вещи, допринасят за това осъзнаване. Макар, че концепцията за „ изчезването” е по-усъвършенствана, тя е неприложима във всички ситуации.

Бебетата на тази възраст обичат да играят простички игри с членовете на семейството или други хора, с които се чувстват добре. Любим е жестът „ толкова голямо”. На въпроса       „ Колко е голямо бебето?”. То протяга ръце нагоре . Друга е играта „ хвани ме”.

Бебето научава много от по-големия брат или сестра. Такова бебе може да научи много повече и по-бързо, отколкото ако е само дете, защото то се учи повече чрез имитация, отколкото чрез откриване. С или без братя и сестри, бебето иска да бъде близо до родителите си. То истински се радва на новата си свобода, но по-новому се страхува. То иска да играе в стаята, където сте вие и се нуждае от редовно потвърждение, че всичко е наред.

Родител, който цял ден е бил навън, донася вкъщи комбинация от познато и ново и това разнообразява деня на бебето. Всеки родител има уникален начин на взаимодействие и грижа за бебето, които действат ефективно. Бебето изпитва доверие и към двамата родители.

В края на деветия месец има вероятност бебето да се разглези. За да го предотвратите, трябва да сте по-твърди, отколкото досега. Бебето се нуждае от вашата увереност. В същото време то изпитва известни трудности заради множеството „ недей”. Като правило те го карат да се чувства несигурно, сякаш е изгубило контрол над себе си. Нуждае се от спокойно уверение, че скоро всичко ще бъде отново наред. Реакциите на бебето към объркващите и разочароващи го ситуации варират от обида до неистов гняв. Буйстването му е само израз на неговото безсилие, а не на опит да ви манипулира. Докато стоите настрана и реагирате правилно, вашето бебе постепенно ще се научи да изразява чувствата си по правилния начин.

Акценти през деветия месец

Физически

 • Може да стои, ако го придържате.
 • Обикаля с една пълна ръка.
 • Може да се обръща, докато се движи.
 • Може да се катери/ пълзи.

Интелектуални

 • Намира скрита играчка
 • Става му скучно от една и съща игра.
 • Може да си спомни играна предния ден игра.
 • Може да следва лесни инструкции.
 • Започва да изпитва страх от височини и вертикални пространства.

Социални

 • Иска да играе наблизо до родител.
 • Съзнателно избира, с коя играчка да играе.
 • Чувствително е към другите деца, може да заплаче, ако те плачат.
 • Може да се учи да пази себе си и нещата си.
 • Започва да оценява настроенията на хората.
 • Проявява инициатива за игра.
 • Имитира кашляне, цъкане с език, подсвиркване.
 • Представя се пред публика – повтаря, ако го аплодират.

Сензорно/ моторни

 • Пляска с ръце и удря неща едно в друго.
 • Вдига и използва две неща едновременно, по едно с всяка ръка.
 • Достига малки неща с палеца и показалеца, а големи – с двете си ръце.

Всички бебета достигат повратния момент по различно време. Тези основни особености  на месеца са само като напътствия.

ДЕСЕТИ МЕСЕЦ

В много книги за отглеждане на бебета се споменава, че при правилна организация на дома е време да спрете да ограничавате бебето от естествените му занимания.

На практика говоренето, както всеки родител знае, не върши работа. Преди да започнете с него, можете много да пренареждате, изключвате, ограждате, затваряте всичко в дома си и той пак ще запази следите на обитавано място. Бебето просто ще трябва да научи, че винаги ще съществуват известни лимити.

Бебето разбира, за какво се отнася думата „не” и може дори да повтори думата и да плясне ръчички. Но това не го разубеждава. То се мята между нуждите да проучва самостоятелно и да радва родителите си. Шумно и неуморно, то тича от едно нещо до друго. Въпреки, че има неясна представа за „ преди” и „ след”, то все още живее на етапа „сега”, като настояването му за незабавно внимание често създава проблеми.

Трябва да споменем, че макар поклащането на глава да е лесно за бебето, ще минат няколко месеца, преди то да бъде в състояние да покаже или каже „ да”.

Търпението и твърдостта сега звучат като изморителни добродетели, но комбинирани с постоянство, те са единствения начин да не допуснете бебето да прави, каквото си иска. Всеки предмет или ситуация, криещи потенциална опасност за бебето, трябва да бъдат овладяни решитално. То трябва да разбере, че някои неща не подлежат на обсъждане.

Седенето и близките до него пози сега са много удобни за бебето. То може с лекота да се обръща, да се обляга, да променя позата си, да минава от седене в лежане по корем и обратно. Стълбите буквално го хипнотизират. Повечето бебета без проблем се качват и се притесняват чак, когато видят, че са най-горе. Те няма да могат да слизат сами още поне още един месец.  Бебе, което е достигнало този етап, изисква или постоянно наблюдение, или да се поставят вратички напречно на стълбите.

Всяко десетмесечно бебе е на малко по-различен етап в двигателното си развитие. Почти всички бебета вече пълзят и много от тях стоят прави, макар че се нуждаят от помощ, за да пазят равновесие. Някои обикалят покрай мебелите, друга по-малка част от тях могат да направят стъпка или две сами, съвсем малко вече са започнали да ходят. Насоките на развитие понякога се различават: някои бебета преминават директно от лазене към изправяне, но повечето първо се опитват да пълзят.

Родителите на кротко бебе или на такова, което късно развива умението си да пълзи, често се тревожат от липсата на интерес от негова страна в двигателното му развитие. Както споменах в други глави, неговият интерес може да бъде в друга област като говоренето или изучаването на предмети. Обикновено такива бебета започват различните двигателни дейности  по-късно, като че ли са си пазели енергията за изучаване на околтата среда. Много активното бебе може да спи само 11 часа през нощта и един час през деня. Това спане може да не ви изглежда достатъчно, но такива бебета растат толкова добре, колкото и тези, които спят много повече.

Сега вашето бебе може да среща големи трудности при прехода от ходене към спане. Ако е така, то може би се нуждае от  помощта ви, за да се научи как да си почива. Преди времето за спане може да го подържите на скута си или в люлеещо столче, докато пие вечерното си  шишенце или докато гледате книжка с картинки заедно. Важното е да го сложите в креватчето, след като се успокои, но преди да е заспало.

Чувството за перспектива на бебето се е развило, така че то разбира, че нещата изглеждат по-големи или по-малки в зависимост от това колко близо или далече са те. 

Сега бебето може да предвижда събитията дори по-добре. Например то знае, че се приготвя вечеря, когато определена комбинация от звуци и миризми идва от кухнята. Като се учи да предвижда, то също се учи как да чака за нещо, макар и с не толкова голямо търпение.

Звуците, които бебето издава все повече заприличват на език, дори и да не го разбирате. Бебе на тази възраст е възможно да може да казва ‘здравей’, ‘чао’ или ‘бум’, когато удря по пода и да имитира един или два животински звука.

Бебето все повече разбира думите и отговаря с жестове. Когато му кажете: ‘Покажи ми’, то може да посочи задоволителен брой предмети. Не разчитаите обаче на публично представление. Обикновено то изпълнява тези заповеди само, когато е в безопасност в къщи и с членовете на семейството.

Тихата визуална дейност е важна, колкото и това да изглежда изненадващо за родителите на активно бебе. Изследванията показват, че приблизително 20% от времето за разходка на бебето от сега до три годишна възраст, се прекарва във взиране.

Бебето е убедено, че светът е за игра и ще си измисля безкраен брой неща за правене. Движейки се из къщата, то може да носи нещо в една ръка и да държи другата ръка свободна за изследване и действие. Внимавайте за висящи покривки на маса, особено ако приборите са все още върху тях. Няма по-интересна играчка от тоалетната чиния: тя шуми, в нея може да се пипа и да се пускат разни неща. Дръжте банята затворена, поне докато бебето се научи да отваря  дръжката на вратата.

Хубава идея е да дадете на бебето собствена стая или част от стаята; в края на краищата то има нужда от място, за да държи играчките си. Не очаквайте обаче то да прекарва голяма част от деня там. Ако има по-голямо братче или сестриче, което все още е малко дете, дръжте го далече от бебешката стая, за да избегнете конфликти.

Сега бебето е измислило негова собствена игра на ‘куку’, позната като: ‘Къде е бебето?’. То се крие под одеалцето или си го слага на главата и чака  да чуе този въпрос. Ако не го запитат веднага, то вика за друг играч. Понякога то маха одеалото бързо, друг път остава скрито за дълго време.

Друга разновидност на бебешкото ‘куку’ е да закрива лицето си с ръце, мислейки, че щом то не може да ви види, вие не можете да го видите също.

Добър начин да помогнете на бебето да преодолее страха си от непознати хора и места е често да го вземате със себе си, когато пазарувате. Непознатите места и предмети изглежда имат по- неблагоприятен ефект върху него, отколкото хората.

Вероятно бебето може да се чувства по- привързано към единия родител за определено време. Уверете вашия партньор или себе си, че това е временно явление. Не се карайте на бебето за неговото предпочитание.

Вашето бебе може да е започнало да ви съдейства по малко  докато го обличате. Но докато бебето има желание да сътрудничи и да учи неща, които го интересуват, то може да показва голям инат, когато трябва да учи неща, които не го интересуват. Това е време на много различни настроения. Подтикът на бебето да изследва го води до забранени територии, но то не може да устои на тръпката да триумфира. Все пак, когато му се карат за лоша постъпка, то се срамува. То иска повече свобода, но трябва да има одобрението на родителите си.

Особености на десетия месец

Физически

 • Може да се изправя до стоящо положение
 • Ходи като се държи с две ръце
 • Кетери се нагоре надолу по столовете
 • Сяда от стоящо положение
 • Може да развие проблеми със спането, защото иска да се упражнява да стои и през нощта

Интелектуални

 • Все повече имитира действията на другите – дъвче четката за зъби, търка се със сапун
 • Може да повтаря дума до безкрайност като отговор на всеки въпрос
 • Разбира и се подчинява на някои думи и заповеди
 • Отваря чекмеджета, за да изследва съдържанието им
 • Интересно му е да сглобява неща

Социални

 • Харесва му да си играе с вода
 • Все повече осъзнава себе си и търси обществено одобрение
 • Търси си компания и внимание
 • Показва настроения: изглежда наранено, тъжно, щастливо, ядосано
 • Имитира жестове, изрази на лицето, звукове
 • Страхува се от непознати места
 • Започва да научава половата принадлежност
 • Харесва му да си играе на различни видове ‘куку’
 • Предпочита една от няколко играчки

Сетивни/ двигателни

 • Реагира на музика като се клати, скача, люлее и тананика
 • Може да носи два малки предмета в едната ръка
 • Доброволно пуска предмети, но го прави несръчно
 • Започва да предпочита едната ръка и страна на тялото
 • Може да различава използването на ръцете

Всички бебета достигат етапите по различно време. Тези особености са само за насока.

ЕДИНАДЕСЕТИ МЕСЕЦ

През тези дни бебето се нуждае от вашата подкрепа. Ако неговите действия по някой път ви изглеждат ‘бебешки’, имайте пред вид, че въпреки, че много неща са се променили от неговото раждане, в края на краищата то все още е бебе. То има нужда да знае, че когато допълзи до вас, за да го прегърнете и погалите за успокоение, вие с радост ще го направите. Не обръщайте внимание на коментарите на приятели и съседи, които може би мислят, че го глезите. Средната възраст, на която бебетата започват да обикалят и да ходят покрай мебелите е 11 месеца. Но тя варира толкова много, че не трябва да се безпокоите, ако вашето бебе започне малко по-късно или малко по-рано. Когато се почувства сравнително комфортно да се движи покрай мебелите, постепенно то ще се държи по- лекоо и понякога ще забравя да се държи въобще. То ще се упражнява да стои на един крак и на пръсти. Докато стиска опората си с едната ръка, то може да се наведе и да вземе играчка от пода.

Веднага щом като вашето бебе започне процеса на обикаляне и разхождане, то е готово за неговите първи обувки. Вътре обаче трябва да му позволявате да ходи босо, колкото е възможно повече, за да укрепите мускулите на стъпалата му. Докато бебето почне да ходи добре, обувките трябва да бъдат с мека подметка и гъвкави. Подходящи са и чорапки с гумирана ходова част. Много майки мислят, че техните бебета се нуждаят от допълнителната опора на обувки с твърди подметки. Не е така и освен това меките обувки не стягат крачетата им.

Сега вашето бебе вероятно може лесно да се изправи и да отказва да му помагате. Бебето също може да се навежда от стоящо положение без опастност да падне назад. По средата може да спре, да се наведе напред и да погледне между краката си , заинтригувано от това, как изглежда светът наопаки.

Ако вашето 11 месечно бебе е смело, то вероятно ще се опита да се катери върху  предмети,  високи около 30 см. Ако му е харесвало да го люлеете преди, то може да опита да се покатери на люлеещия стол и да се полюлее само. Когато иска да слезе от стола, то получава добра представа колко далече е пода и ще слиза бавно, като опипва с краката си. Ако не може да го достигне, вероятно ще вика за помощ.

Вашето бебе ще има много падания и някои други незначителни злополуки, докато обикаля, катери се и се учи да ходи. Освен в редки случаи, когато то наистина  се нарани, ако вие не се разтревожите много, бебето също няма да се тревожи. Ако то е готово всеки момент да се разплаче, а вие се засмеете, като че ли то е направило забавен номер, това обикновено ще го накара да се засмее също. То дори може да повтори падането, за да ви чуе да се смеете отново.

Някои бебета спят само един час през деня на тази възраст, но си наваксват с по-дълго спане през нощта. Повечето бебета изглеждат готови да си подремнат до по-късно сутрин. Ако това е така, често е трудно да издържи цял ден без да стане раздразнително в късния следобед и вечерта. По-добре е да му създадете навик да спи след като обядва, дори това да означава да го храните за обяд в 11 часа.

Ако вече не сте започнали, сега е подходящото време да  започнете да къпете бебето всеки ден. То не само се цапа повече от опитите да се храни само, но също и от ежедневните му обиколки из къщата. По-подходящото е да го къпете вечер вместо сутрин. Топлата баня ще му помогне да се успокои за дългото спане през нощта.

Ако вашето бебе започне да прави по няколко стъпки може да забележите, че стъпалата му се извиват навътре. Това състояние е познато като “наклонени стъпала” и обикновено се оправя от само себе си доста бързо, когато бебето се научи да  балансира и мускулите на стъпалата му укрепнат.

Някои бебета, особено тези, които са по- малко физически активни продължават да бъдат с малко хлабави стави. Това състояние постепенно ще изчезне, когато мускулите на бебето укрепнат. Бебето с хлабави стави вероятно още не е готово да ходи тъй като коленете и бедрата му не са достатъчно устойчиви да издържат теглото на бебето.

Може да сте обезпокоени, че от време на време вашето бебе изглежда не чува някои от нещата, които му казвате. Може би то се концентрира усилено върху настоящата си задача и просто не отговаря. Ако наистина имате някакви съмнения по отношение слуха на бебето помолете педиатърът му да го изследва.

Сега бебето може да започне да си дърпа ушите, тъй като се появявят първите кътници. Можете вероятно да приемете, че неговото поведение се дължи на никненето на зъбите, освен ако то не показва някои от следните признаци: температура повече от 38°С, болезнени меки части на ухото, очевидна болка, която не реагира на парацетамол ( не давайте аспирин на бебе с температура) или бяло течение или гной, а не ушна кал  от ухото. (Гнойта има лоша миризма). Ако някои от тези симптоми са налице, вероятно има възпаление на ушите и трябва веднага да извикате вашия педиатър. Не се притеснявайте от зачервяване в областта на ухото без наличието на други симптоми. Това просто е резултат от дърпането на ушите.

Досега вашето бебе е загубило много от защитата срещу прости инфекции, която е имало при раждането. Това е класическата възраст за неговата първа истинска болест. Бебетата имат склонност да реагират на инфекциите като развиват висока температура. В някои случаи температурата може бързо да се увеличи с няколко градуса и да стане толкова висока, че бебето може да получи температурен гърч: то се отпуска, може да се тресе и да спре да диша за кратко. В повечето случаи температурните гърчове са безвредни.

Някои бебета наистина говорят много към края на първата си година и противно на общоприетото мнение ранното говорене не е надежден знак за интелигентност или нещо подобно. Повечето от бебетата имат пасивен речник: тоест те знаят имената на около 10 предмета, макар че все още не могат да ги произнасят и те могат да следват прости указания (когато искат). Това е подходящо време да започнете да добавяте “моля” и “благодаря”’ към вашите молби. Когато вашето бебе наистина започне да говори, тези прости учтивости ще станат накрая част от неговата ежедневна реч.

Бебешкото говорене съществува в почти всички езици и култури и не пречи на нормалното развитие на речта. Наистина такива думи като “’чао” увеличават първоначалната способност на бебето да общува, тъй като то може да произнася този опростен вариант много преди да може да казва “довиждане”. Интересът на бебето да разглобява всичко, особено шарнирни предмети обяснява отчасти неговия нарастващ интерес към книгите. Но неговото истинско забавление се простира много по-далече. Не се опитвайте да учите вашето бебе на думи на тази възраст. То само иска да гледа картинките и да ви слуша как четете или ги описвате. Позволете му да обръща страниците, ако иска и стойте на страницата толкова дълго, колкото то иска. Не необходимо да завършите книгата на един прочит.

Хващането на бебето е по- здраво сега и то може да използва пръстите си по- точно. Палецът и показалецът му могат да поставят предметите по-стабилно като например ключ в ключалка или монета в процеп. Бебето непрекъснато изучава формите и размерите, забелязвайки многото разлики между порцеланова и стъклена чаша например. То научава, че по-малък предмет може да се сложи в по- голям, но не и обратното и че един куб трябва да се завърти в определено положение, за да се пъхне в друг.

Горе долу на тази възраст бебето започва да осъзнава, че един предмет може да бъде скрит то  да го търси. Опитайте се да скриете играчка под няколко одеала едновременно, веднага щом като бебето схване, то ще се забавлява чудесно, махайки всяко одеало, докато намери играчката отново.

Връзката на всеки родител с бебето е различна, но и двете са много ценни. Различният мироглед, различните идеи и различните начини на взаимодействие разширяват разбирането на бебето за хората и света. Самотните родители например, трябва да дават възможност на бебето да бъде сред хора от противоположния им пол.

Вашето бебе също се учи, че най- добрият начин да разреши един проблем е  да има някой друг да го направи вместо него. Поне в някои случаи много бебета ще се преструват на безпомощни и ще очакват незабавно да се обърне внимание на техните желания. Очевидно вие трябва да помогнете на бебето при задачи, с които то не може да се справи, но не му правите услуга, когато винаги правите вместо него нещо, което то може да направи само (дори ако би било по-лесно и за двама ви, ако вие го направите).  Вашата цел е внимателно да учите вашето бебе как да мисли и да прави нещата самостоятелно.

Особености на единадесетия месец

Физически

 • Обикаля около мебелите
 • Навежда се от стоящо положение без да пада
 • Може да стои на пръсти
 • Кляка и се навежда

Социални

 • Харесват му игри като жмичка и да търкаля с топка напред назад
 • Не винаги е отзивчиво
 • Показва вина
 • Търси одобрение и се опитва да избягва неодобрение                  

Сетивни/ двигателни

 • Обръща страниците на книга, но не непременно една по една
 • Съзнателно поставя предмети,  например слагането на едно нещо в друго
 • Вдига внимателно малки предмети
 • Може да поднася лъжицата към устата си
 • Вдига капака на кутия
 • Може да си събува чорапите и да развързва връзки за обувки

Интелектуални

 • Експериментира със средства за постигане на цел, например може да използва малък стол като проходилка
 • Познава думи като символи за предмети например, когато чуе “самолет” посочва небето
 • Все още говори безсмислици, но с някои разбираеми звуци
 • Сравнява едно и също действие , направено с двете страни на тялото
 • Може да имитира интонация, ритъм на речта и лицеви изрази по-точно, отколкото речеви звуци

Всички бебета достигат етапите по различно време. Тези особености са само за насока.

ДВАНАДЕСЕТИ МЕСЕЦ

Наблюдавайки сегашните прояви на мощна енергия на вашето бебе може трудно да си спомните почти безпомощния вързоп, който донесохте от болницата в къщи. Вашето бебе сега има нарастващо чувство за себе си. То може да възприеме себе си като различно и отделно човешко същество. То осъзнава своя размер, своите нужди и предпочитания.  Около 3 на всеки 5 бебета прохождат до техния първи рожден ден, но тази дата отбелязва средната възраст, когато бебето прави първата си стъпка. Някои бебета, които могат да се изправят сами към края на 12 месец може да не са съвсем готови да ходят.

Неизбежно, когато бебето се опитва да прави тези първи стъпки само със сигурност ще има поне няколко падания и подутини. Бърза прегръдка и няколко утешителни думи трябва да бъдат достатъчно насърчение, за да го изправят обратно на краката му. Ако забавите вашата реакция твърде дълго, то може да заплаче  силно. Причината за сълзите по-вероятно ще бъде разочарованието, отколкото реална физическа вреда.

Дори и след като може вече да ходи, бебето се връща към пълзенето като временно по- ефикасно средство за придвижване.

Може да забележите, че вашето бебе носи играчка с него, когато ходи. Играчката или друг предмет изглежда, че подсилва неговата увереност като му осигурява нещо, за което да се държи, вместо истинска опора. Постепенно бебето научава механиката на целия процес на ходене. Веднага щом като то може да ходи по права линия с умерена сигурност, то ще открие как да завива на ъглите и да спира, когато поиска.

Активното бебе може да се изкатери извън кошарката или креватчето. Разбира се  падането от креватчето е много по-опасно. Има приспособления с мрежи, които покриват отгоре или отстрани кошарката или креватчето. Оставете едната страна на креватчето отворена, така е по-малко вероятно бебето да се нарани, когато се катери или слиза. Направете стаята му безопасна.

Вашето бебе вече трябва да се храни изцяло само. Твърде често, когато родителят му помага, бебето възприема това като принуда да яде нещо, което не иска, макар че същата храна му харесва, когато то се храни само.

Маниерът на хранене става дори по-очевиден на тази възраст, променят се и хранителните навици. Сега бебето наддава на тегло много по-бавно, отчасти защото то изгаря повече калории при физическата активност. То може да яде само едно добре балансирано ядене на ден и може би ще отказва някои храни. Една от причините то да яде по-малко, отколкото вие мислите, че трябва е, че неговата по-развита храносмилателна система може по-ефикасно да оползотвори храната, която яде. В никакъв случай не “тъпчете” детето с лъжица и не го карайте едва ли не насила да изяде определеното от вас количество.

Бебетата на тази възраст имат нужда поне от една хубава почивка през  деня, макар някои от тях всъщност да не спят. Най-подходящото време да си дремнат е веднага, след като обядват,  но вие може би искате да го насърчите да спи по друго време.

При започването на този месец бебето ще разбира много от това, което му се казва за дейностите от ежедневието му. В края на този месец то ще има речник от една или две думи, смесени с непрекъснатото бърборене на неговия собствен език.

Бебето все още изследва и експериментира с всичко, което може да докосне. Всеки предмет трябва да се пипне,  да се разтърси,  да се удря и да се мести. Действието и реакцията управляват неговото внимание. То се концентрира за много минути да включва и изключва ключа на лампата или друг уред. То е очаровано от всякакъв вид движещи се предмети.

Докато преди бебето се е интересувало главно да разглобява  нещата, сега то се опитва да ги сглобява. Като имитира възрастните или по-големите братя и сестри, то се опитва да борави с предметите като гледа как другите ги използват.

Ако имате дъщеря, не мислете, че тя е доволна да играе само с кукли или други традиционни  играчки за момичета. Също така няма нужда да разубеждавате момчетата да не играят с кукли или неща от домаконството. Всеки нов предмет удобен за игра  допринася  за всестранния опит на вашето бебе.

Плюшените играчки стават по-важни в живота на бебето и то вероятно ще предпочита една или две от тях.  Те изглежда служат или като “преходни” предмети (от разходка или игра към спане) или като ваш заместител.

Трябва да махнете хлъзгащите се черги от пространството за игра на вашето бебе и да поставите детски мебели, доколкото вашият бюджет може да го позволи. Мебелите трябва да бъдат здрави и покрити с безоловна боя, по възможност да няма много остри ръбове и чекмеджетата да не се изваждат.

Когато купувате играчки, вижте за каква възраст се отнасят на етикета. Това е важно не само за интелектуалните способности на детето, но също така и за неговата безопасност.

Игрите, които бебето обича да играе, стават по-сложни. Вашето бебе може често и рязко да сменя настроението си: от весело и отзивчиво бързо да стане нервно и негативно. То се опитва да се държи по-мило, когато наблизо има някой, с когото да си играе. Обикновено то играе по-активно с по- голямо дете, независимо дали това е брат, сестра или приятел.

Страхът от раздяла продължава да кара бебетата да се нуждаят от родител наблизо. В непознати места вие трябва почти винаги да стоите близо, но у дома има голяма разлика в това, колко често бебетата искат да сте наблизо. Страхът от непознати е много по-слабо изразен у дома, отколкото в непозната обстановка. Макар и да изглежда, че то отчасти е преодоляло тези страхове през изминалите 2-3 месеца, има тенденция те да се появят отново.

До края на този месец вашето бебе ще показва неговото увеличаващо се чувство за хумор. Когато вие се смеете на нещо, което то е направило и то прави така отново и отново. По същия начин то оценява забавните неща, които правите за него.

Бебето все повече осъзнава какво е добро и зло и неговото самоосъзнаване започва да се формира. За съжаление, това не предотвратява нервни избухвания от време на време. Вие е сте този, който трябва да държи нещата под контрол и това всъщност е нещото, което вашето бебе очаква от вас. Вие трябва или спокойно да се отдалечите от него или да го сложите в собствената му стая и да затворите вратата. Изненадващо е колко по-кратко е избухването, когато няма публика, за която то да играе.

Подчертахме и преди нуждата от постоянство при дисциплинирането на вашето бебе. Когато расте обаче, то открива, че има случаи, когато постоянството във външния свят не винаги е възможно. На една годинка то започва да се учи да се справя с превратностите у дома.

Ако вие винаги преследвате бебето за всяко нещо и постоянно му правите забележки,  накрая то ще спре да ви обръща внимание. Бъдете строги само, когато поведението му е потенциално опасно или нарушава правата и щастието на други хора.

Първият  му рожден ден и това официално отбелязва края на бебешката възраст, но това в никакъв случай не е край на бебешкото поведение. Но безпомощността на ранната детска възраст е останала далеч назад по пътя към зрелостта. Вашето уникално бебе е на път да стане уникално дете.

Особености на дванадесетия месец

Физически

 • Показва комбинация от стоене, ходене и обикаляне
 • Може да прави стъпка или две без да се държи за нищо и може да ходи с помощта на играчка на колелца
 • Може да се катери вън от креватчето или кошарката
 • Катери се нагоре и надолу по стълбите
 • Лесно се навежда до седящо положение
 • Може да се изправя само от клекнало положение

Сетивни/двигателни

 • Научава правилната употреба на инструменти, телефон, играчки и др.
 • Предпочита едната си ръка пред другата

Социални

 • Показва обич към хора и любими предмети
 • Съпротивлява се да спи през деня и може да има нервни избухвания
 • Реагира остро при раздяла с родителите, особено от единия от тях
 • Може да иска повече помощ от възрастните, отколкото е необходима, защото е по-лесно
 • Може да отказва да яде непознати храни или да го хранят
 • Грижи се за куклата или мечето като ги храни, гушка и къпе

Интелектуални

 • Реагира на указания и разбира много от това, което му се казва
 • Може да казва още две-три думи, освен “мама”
 • Познава животни в книжки с картинки или списания
 • Търси скрити предмети дори, ако не ги е видяло скрити, а само си спомня тяхното последно местоположение
 • Запомня събития за по-дълги периоди

Всички бебета достигат етапите по различно време. Тези особености са само една насока.

Leave a reply