Контрацепция

Предпазването от бременност /от лат. сontraceptio/ е много актуален проблем и познаването на методите на котрацепция е много важно особено за тинейджерите. Нежеланата бременност и нейното евентуално прекъсване крие много рискове за подрастващите, особено ако се извърши в неподходяща среда и от неподходящ лекар. Опитите да се прекъсне бременност чрез прием на различни медикаменти и от неспециалист е изключително опасно. Прекъсването на бременност /от лат. interruptio/ е разрешено от закона до края на 12 гестационна седмица /считано от първия ден на последната редовна менструация/ и при ненавършени 16 год. е зъдължително писменото съгласие на родител.

Давам тази информация на младите хора с надеждата да ги предпазя от грешни решения, които понякога могат да бъдат фатални за здравето им и възможността да имат здраво поколение. Ето защо, методите за предпазване от бременност е необходимо да се познават още преди да се започне полов живот и с помоща на акушер – гинеколог да се избере най-подходящия за съответното момиче или момче.

Ефективността на различните методи се определя по броя настъпили бременности на 100 жени за една година.

 1. Естествени методи:
  • Календарен метод – основава се на следните факти: овулацията настъпва 12-16 дни преди началото на очаквания мензис, сперматозоидите запазват своята оплодителна способност около 4 денонощия, а яйцеклeтката около 24 часа. Следователно полов живот не трябва да се води 4 дни преди и след датата на предполагаемата овулация. Метода е несигурен и неприложим при нередовен мензис.
  • Метода на базалната температура – базира се на факта, че след овулация аналната температура се покачва с 0,5 градуса и след това е невъзможно да се забременнее до мензиса. Това е остарял, неудобен и несигурен метод.
  • Прекъснатия полов акт /coitus interruptus/ – широко разпространен метод у нас. Изисква голям самоконтрол от мъжа, намалява удоволствието от половия акт и е много несигурен.
 2. Бариерни методи:
  • Кондом /презерватив/ – много популярен и актуален метод особено поради факта, че предпазва от полово преносими болести и най-вече спин /AIDS/. Много често кондомите се обработени с вещества, които убиват сперматозоидите /спермицидни кремове/. Основен недостатък е, че намалява удоволствието от половия акт. Когато са скъса се приемат медикаменти за спешна хормонална посткоитална контрацепция.
  • Диафрагма, цервикални шапка, женски презерватив – неудобни, трудно приложими, несигурни и непопулярни методи.
 3. Вътрематочни имплантанти /песари, спирали/ – широко разпространен метод, особено при раждали жени. Ефективност около 97-99,5 %. Имат разнообразна форма и обикновено са пластмасови с медна спирала или са метални. Недостатъци: повишават риска от възпаление на матката и тръбите, от извънматочна бременност, увеличават менструалната кръвозагуба, продължителност и често предизвикват дискомфорт. От няколко години се прилага вътраматочен песар, който има контейнер, отделящ хормон, като по този начин страничните ефекти са силно редуцирани, а ефективността е почти 100%. Обикновенно предпазват от бременност в продължение на 5-7 год. Класическите нехормонални песари не са подходящи за нераждали жени и такива с безразборни полови контакти.
 4. Хормонална контрацепция – Първият комбиниран хормонален контрацептив се появява на пазара през 1959 г. Ежегодно се създават нови видове контарцептивни таблетки. Изключително широко разпространен метод особено при момичета и млади жени. Неуспех на метода в 0,3-3,0 %, обикновено поради грешки в приема. Недостатъци – ежедневен прием, възможност от нарушение на менстр. цикъл. Противопоказания – пушачки над 35 и непушачки над 40 годишна възраст, някои съдови, чернодробни заболявания, високо кръвно налягане, неизяснени генитални кръвотечения, тумори и др. Странични действия -главоболие, напрежение в гърдите, гадене, оточност, депресия, наддаване на тегло и др. Последното поколение хормонални контрацептивни таблетки са с минимални странични ефекти, даже някои от тях имат позитивен козметичен ефект /намаляват акнето, мазната кожа, редуцират повишеното окосмяване/ и водят до леко отслабване. Вече и на българския пазар има контрацептивни хормонални пластири /лепенки/. Има много разновидности на хормоналните контрацептивни таблетки, освен това поносимостта на различните пациентки към тях е различна, затова задължително се предписват от гинеколог след предварителен преглед и изследвания.
  Разновидност на хормоналната контрацепция е така наречената спешна или инцидентна контрацепция. Тя се прилага обикновено след скъсан презерватив или нежелан полов контакт. Трябва да се приема до 72-я час от инцидентния контакт. Неуспех при правилен прием около 2 %. Странични действия: менструални нарушения, напрежение в гърдите, гадене. Не бива да се прилагат повече от 3-4 пъти в един менстр. цикъл.
 5. Химически методи – вагинални кремове, таблетки или свещички, които се поставят във влагалището преди полов контакт и имат спермициден /убиват спарматозоидите/ и дезинфекциращ ефект. Имат добра ефективност, но създават известен дискомфорт по врема на половия акт.
 6. Хирургични методи – трайни и обратими хирургични интервенции на жената или мъжа /т. н. стерилизация/. При жената обикновено лапароскопски /оптична система се вкарва през малък отвор на корема и се работи под телевизионен контрол/ се поставят клипсове на маточните тръби. При мъжа се превързват оперативно семепроводите. Имат 100 % ефективност, но не са популярни в България.

Leave a reply